Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:36:01

Νέο θερμό επεισόδιο Γαλλίας – Τουρκίας: Γιατί το ΝΑΤΟ κράτησε μυστικό το πόρισμα

Δεν δημοσιοποιεί το ΝΑΤΟ, το πόρισμα της έρευνάς του, για το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας τον περασμένο Ιούνιο.

Η έρευνα χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να συζητηθεί δημόσια, ενώ δεν αποδίδει ευθύνες ούτε στο Παρίσι, αλλά ούτε και στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters η έρευνα του ΝΑΤΟ για το περιστατικό θεωρείται πολύ ευαίσθητη για να συζητηθεί δημόσια, καθώς Παρίσι και Άγκυρα διεξάγουν πόλεμο δηλώσεων , υποστηρίζουν διπλωμάτες στο πρακτορείο.
"Το θέμα υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες", γράφει το Reuters.

Το επεισόδιο

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.

Σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, υποδηλώνει πως δεν ο οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να κουνήσει το δάχτυλό του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline