Σάββατο 20 Απριλίου 2024  00:09:54

Η νέα τουρκική NAVTEX ανατρέπει τα δεδομένα για διαλόγου – Οι προβληματισμοί της Αθήνας

Η κίνηση της Άγκυρας συνιστά ανεπίτρεπτη κλιμάκωση, καθώς αμφισβητεί ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια – Ματαιώνεται η επίσκεψη Μαας στην Άγκυρα.

Η νέα τουρκική NAVTEX με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει νέα περιοχή ερευνών για το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis οδηγεί πλέον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο. Συνιστά ανεπίτρεπτη κλιμάκωση καθώς μέρος της εξαγγελθείσας περιοχής φθάνει στα 7,4 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη και 6,5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη. Με την κίνηση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ξαναστείλει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ, υποτίθεται, εκκρεμούσε η πρόταση ημερομηνίας από την τουρκική πλευρά για την πραγματοποίηση του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών. «Το Βήμα» είχε γράψει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο τούρκος Πρόεδρος δεν ήταν ευχαριστημένος από τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η Άγκυρα έθετε επιπλέον όρους για την έναρξη των συνομιλιών.

-Ορισμένοι θεωρούν ότι ίσως ο κ. Ερντογάν στρέφεται ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω αποτυχίας του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το σενάριο όμως της χειροτέρευσης της εσωτερικής οικονομικής κατάστασης ενδέχεται να εξηγεί καλύτερα τη στάση του.

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις η Αθήνα
Η Αθήνα βρίσκεται πλέον υπό την ανάγκη λήψεως ακόμη πιο δύσκολων αποφάσεων. Σε κύκλους των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, το ερώτημα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι μήπως ήλθε η ώρα η Αθήνα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και σε πιο ευαίσθητες περιοχές ώστε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας. Είναι επίσης σαφές ότι τα περιθώρια διαλλακτικότητας της Αθήνας σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ περιορίζονται σημαντικά.

Πλήγμα στη Μέρκελ – Ματαιώνεται η επίσκεψη Μάας στην Αγκυρα
Ωστόσο, η τουρκική κίνηση συνιστά επίσης σοβαρό πλήγμα, αν όχι εμπαιγμό, της γερμανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας και της Καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά. Η θεωρία της ότι πρέπει η ΕΕ να χειριστεί «μαλακά» τον κ. Ερντογάν είναι πλέον έωλη.
Η περιοδεία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας εκκινεί αύριο με επισκέψεις σε Λευκωσία και Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μεταβεί τελικά στην Αγκυρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline