Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:11:45

Κλειδί οι επενδύσεις για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων

Την άποψη ότι η πρόσκληση επιστροφής εξαρτάται όχι τόσο από τους Έλληνες αλλά από τις επενδύσεις που θα γίνουν εξέφρασε στον Πρωθυπουργό και ο Άλεξ Φουρλής, που εργάζεται στο Λονδίνο και έφυγε όπως είπε από τη χώρα το 2015, έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δύσκολο είναι από που θα ξεκινήσεις. Κλειδί είναι οι επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές θέσεις εργασίας. Όποιος θέλει να επιστρέψει κοιτά που θα δουλέψει και τι χρήματα δίνουν οι εταιρίες. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες, ώστε η μία επένδυση να τροφοδοτεί την άλλη», σημείωσε ο κ. Φουρλής, ο οποίος εκτίμησε ότι μια τέτοια προσπάθεια θέλει χρόνο και όχι ανατροπές που προκύπτουν μετά από εκλογές.

«Τα φορολογικά κίνητρα είναι εντάξει, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πως θα μας αντιμετωπίζει το κράτος», τόνισε ο Έκτορας Χανδακάς που εργάζεται στη Γαλλία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χανδακάς, αυτό που θέλει κάποιος για να επιστρέψει στην Ελλάδα, είναι αξιοκρατία και ένα κράτος σύμμαχο. «Τα έχουμε καταφέρει με πολύ δουλειά, αλλά και ένα κλίμα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα. Θέλουμε μια αξιοπρεπή δουλειά με εξωστρέφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μια συνάντηση σε δημόσια υπηρεσία, έγινε εύκολη η ενσωμάτωσή μας εδώ», μετέφερε από την Ιταλία τη δική του εμπειρία ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο για εταιρεία γνωστής μπύρας με έδρα τη Δανία.

Ψηφιακή υποδομή

Ο κ. Καραφυλλίδης ανέφερε πως η ψηφιακή υποδομή μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην προσέλκυση εργαζομένων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε το φορολογικό καθεστώς να ισχύσει και για ανθρώπους που θα έρθουν να μείνουν στη χώρα μας και να προσφέρουν την εργασία τους σε ξένες αγορές.
Την Ελλάδα ως χώρα διαμονής εργαζομένων που προσφέρουν έργο ή εξελίσσουν μεγαλύτερα projects για το εξωτερικό συνέστησε και η Ελομίδα Βισβίκη από τη Νέα Υόρκη, η οποία με τον Αμερικανό σύζυγό της, σκοπεύουν να προτείνουν στους εργαζόμενους της εταιρείας τους να έρθουν στη χώρα μας.

"Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει κάνει τεράστιους προόδους στην Ελλάδα, για να βρουν άκρη αυτοί που θα έρθουν να εργαστούν εκεί", ανέφερε η κα Βισβίκη.
Από τη Σουηδία, η Μελίνα Γαλεάδη ενημέρωσε, πως άνοιξε τη δική της επιχείρηση εκεί, μέσα σε μια μέρα, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στις δομές που δημιουργήθηκαν με γρήγορα βήματα στην Ελλάδα, λόγω του Covid, τόνισε πως θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να υπάρξει ένας σχεδιασμός για τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που απαιτούνται με βάση τις τάσεις για τα επόμενα χρόνια (όπως η αειφόρος ανάπτυξη) που αναπτύσσονται διεθνώς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline