Τρίτη 23 Απριλίου 2024  09:41:41

Η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο, τονίζει ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας εφαρμόζοντας μία συστηματική επικοινωνιακή στρατηγική, σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, με την τρίτη συνέντευξη που έδωσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα αυτή τη φορά στο Politico -είχαν προηγηθεί στο Bloomberg και το «Αλ Τζαζίρα» - άσκησε και νέες πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής.

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της ώστε να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», τόνισε. Έθεσε εκ νέου και το θέμα του εμπάργκο στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς την Τουρκία και ιδιαίτερα των έξι γερμανικών υποβρυχίων που ξεπερνούν σε κόστος τα τρία δισ. ευρώ.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχει επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης» τόνισε αναφερόμενος στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Μακρόν

Το κλίμα είναι βαρύ για την Τουρκία μέσα στους κόλπους της ΕΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά στην προοπτική μιας ομόφωνης απόφασης των «27» ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου υπέρ της επιβολής κυρώσεων. «Το θέμα δεν είναι τι ζητάει η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά οι θέσεις των άλλων 25 χωρών» δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο NEWPOST. Τα βλέμματα είναι συγκεντρωμένα στο Παρίσι. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Εμανουέλ Μακρόν θα απαιτήσει από την Μέρκελ να μην κλείσει τα μάτια και αυτήν την φορά να δώσει το πράσινο φως για να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι σε ισχύ. Μέρκελ και Μακρόν συζητούν συχνά θέματα της ΕΕ. Θα φανεί εάν ο Γάλλος πρόεδρος επιμείνει μέχρι τέλους στην σκληρή γραμμή και εάν σε μια τέτοια περίπτωση η Μέρκελ συμπαραταχθεί μαζί του ή εάν βάλει πάνω από όλα τα εθνικά - οικονομικά συμφέροντα της όπως έκανε μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ διπλωματικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Νίκου Δένδια και της Ανγκελα Μέρκελ όπως ανέφεραν δημοσιεύματα. Εκτός των άλλων είθισται η Γερμανίδα καγκελάριος να μην κάνει κατ´ ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς αλλά μόνο με προέδρους ή πρωθυπουργούς όπως ανέφεραν πηγές του Βερολίνου στο NEWPOST.

Οι διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέδιδε τον όρο της αφελούς ειδικά στην κυρία Μέρκελ. Σαφώς όμως και απευθυνόταν στους «26» ηγέτες της ΕΕ ανάμεσα στους οποίους είναι και η κ.Μέρκελ. «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «αφέλεια»-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα», ήταν η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline