Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:26:14

Ηλίας Ηλιόπουλος*: Η Taiwan κατασκευάζει ιδικόν της υποβρύχιον! Γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τηλεφωνήσει στην κυρία Tsai!

Ανεφέρθημεν τις προάλλες εις τα μαθήματα, τα οποία θα ηδύνατο – και θα έδει – να διδαχθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την στάσιν της Προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας (Taiwan) κυρίας Tsai Ing-wen (蔡英文) έναντι της Σινικής Απειλής κατά της χώρας της (όρα «Εστία», 10/11/2020).

Εξήραμε την γενναίαν και αποφασιστικήν στάσιν της Προέδρου Tsai Ing-wen, του Πρωθυπουργού της Taiwan κ. Su Tseng-chang (蘇貞昌) και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Yen De-fa (嚴德發), οι οποίοι, ομοθυμαδόν, διεκήρυξαν ότι «εάν η (Ηπειρωτική) Κίνα εξαπολύσει επίθεσιν κατά της Taiwan, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πολεμήσουν μέχρι τελευταίου ανδρός»! Και ότι «η Taiwan δεν θα πέσει»! Ταύτα ελέχθησαν δε υπό της Ηγεσίας μιας χώρας 23.500.000 ανθρώπων καλουμένων να αντιμετωπίσουν μίαν χώραν πληθυσμού 1.400.000.000 ανθρώπων! Η νησιωτική πολιτεία – πρότυπον δημοκρατίας εις την Άπω Ασίαν – και η Πρόεδρός της παραδίδουν μαθήματα αξιοπρεπείας εις άπαντα τα ελεύθερα έθνη.

Κατ' εκείνην την ιστορικήν ομιλίαν της, η Πρόεδρος Tsai Ing-wen είχε αναφέρει, συν τοις άλλοις: «Θα εξακολουθήσομε να εκσυγχρονίζομε τις αμυντικές μαχητικές δυνατότητές μας και να επιταχύνομε την αναβάθμισιν των ημετέρων δυνατοτήτων ασυμμέτρου πολέμου προς αντιμετώπισιν στρατιωτικών προκλήσεων και εισβολής της άλλης πλευράς». Πράγματι, ολίγες μόνον ημέρες μετέπειτα, την 24ην Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, η κυρία Tsai Ing-wen εγκαινίασε την έναρξιν του προγράμματος ναυπηγήσεως του πρώτου πολεμικού υποβρυχίου σκάφους εθνικής κατασκευής, το οποίον θα ναυπηγηθεί εις τα κρατικά ναυπηγεία CSBC Corp (台灣國際造船) εις Kaohsiung.

Το υποβρύχιον θα αποτελέσει σπουδαίον απόκτημα «επιτρέπον εις το Ναυτικόν μας να αναπτύξει ικανότητες διεξαγωγής Ασυμμέτρου Πολέμου και, άρα, να αποθαρρύνει και να παρεμποδίσει εχθρικά σκάφη από του να περικυκλώσουν την Taiwan», εδήλωσε η Πρόεδρος Tsai Ing-wen κατά την διάρκειαν της τελετής εγκαινίων, εις ην παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Yen De-fa (嚴德發), ο Γενικός Γραμματεύς του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ. Wellington Koo (顧立雄) και ο Αρχηγός Ναυτικού – και πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Αντιναύαρχος Liu Chih-ping (劉志斌).

Διά της αποκτήσεως του νέου υποβρυχίου «καθιστούμε ασφαλώς σαφή προς όλους την επιμονήν μας εις την διασφάλισιν της κυριαρχίας μας», προσέθεσε η Πρόεδρος της Taiwan. Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, η κυρία Tsai Ing-wen έχει καταστήσει την ανάπτυξιν των ιδίων εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων κεντρικόν πυλώνα της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης της χώρας της.

Μόλις προσφάτως προέβη εις μίαν ενέργειαν, η οποία αναμένεται να αναζωογονήσει την εθνικήν αεροπορικήν βιομηχανίαν, αποφασίσασα την κατασκευήν νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κίνας. Κυρίως, όμως, η Κυβέρνησις της κυρίας Tsai Ing-wen απεφάσισε, αξιοποιούσα τις δυνατότητες της εγχωρίου προηγμένης τεχνολογίας, να υποστηρίξει την παραγωγήν περισσότερον ευφυών (sophisticated) οπλικών συστημάτων. Η Taiwan θεωρεί, ορθώς, ότι μόνον διά της εμφάσεως εις ευφυή οπλικά συστήματα ασυμμέτρου πολέμου, ικανά να καταστρέψουν εχθρικόν αποβατικόν στόλον εις τα Στενά της Taiwan, θα δυνηθεί να αποκρούσει απόπειραν εισβολής εκ μέρους της Ηπειρωτικής Κίνας.

Μετά ταύτα, διερωτώμεθα μήπως θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να επικοινωνήσει μετά της Προέδρου κυρίας Tsai Ing-wen. Θα είχε πολλά να διδαχθεί. Παρεμπιπτόντως: Τι απέγινε εκείνη η υπόθεσις ναυπηγήσεως Εθνικού Πολεμικού Πλοίου; Ομάς διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, υπό την πανθομολογουμένως αξίαν καθοδήγησιν του διαπρεπούς Καθηγητού κ. Ηλία Υφαντή, Προέδρου του Τομέως Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας και πρώην Κοσμήτορος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, είχε καταθέσει πλήρη και άριστα τεκμηριωθείσαν πρότασιν από έτους 2013.

*Ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματικής Ιστορίας του Τμήματος Τουρκικών & Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί μακράν σειράν ετών Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας, Στρατηγικής και Γεωπολιτικής της Ναυτικής Ισχύος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου της Ελλάδος και Καθηγητής Ναυτιλιακής Ιστορίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College).

*Λεζάντα φωτογραφίας:  Η Πρόεδρος TsaiIng-wen, ο Αρχηγός Ναυτικού Αντιναύαρχος LiuChih-ping (αριστερά), ο Γενικός Γραμματεύς του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ. WellingtonKoo(δεύτερος εξ αριστερών) και ο ΥΕΘΑ κ. YenDe-fa (δεξιά)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline