Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:29:06

Μάσκες μέχρι το καλοκαίρι «βλέπουν» οι ειδικοί

Απαραίτητες θα είναι οι μάσκες μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τότε προσδιορίζεται χρονικά η απόκτηση ανοσίας του πληθυσμού της χώρας.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι τόσο η χρήση της μάσκας, όσο και η τήρηση των αποστάσεων, θα είναι δεδομένες μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές του Σεπτεμβρίου. Εκτίμησε, δε, πως «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού».
Το καλοκαίρι το νωρίτερο και υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί χρονικά την επιστροφή σε μια κανονικότητα και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2021 να είναι «ελεύθερο» εάν έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού της χώρας, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μετά από νόσηση.

Μπορούσε να είχε αποφευχθεί το lockdown

Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown».

Αβεβαιότητα για την άρση του lockdown

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει».

Ειδικά για τα σχολεία, ανέφερε ότι θα ανοίξουν, όπως έχει προγραμματισθεί, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερεύσει.
Σε αντίστοιχη ερώτηση, η κ. Παγώνη απάντησε πως τα μέτρα μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται, «αλλά εμείς περιμέναμε αυτές τις μέρες με τα μέτρα που είναι σε ισχύ να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων».

Μάλιστα, προέβλεψε πως «ούτε Πάσχα θα κάνουμε στα χωριά» και διερωτήθηκε πώς συζητάμε στην παρούσα φάση για άρση των περιορισμών, ενώ έχουμε πάνω από 1.200 κρούσματα την ημέρα.
«Έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες, καθώς τον Ιανουάριο ξεκινούν και οι άλλες ιώσεις. Τα μέτρα πρέπει να τηρηρθούν» συμπλήρωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline