Σάββατο 20 Απριλίου 2024  06:00:06

Θέμα των επόμενων 24ώρων ο ανασχηματισμός -Καραμπόλες και εκπλήξεις

Θέμα των επόμενων 24ώρων θεωρείται ο ανασχηματισμός, που αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλοι στο κυβερνητικό σχήμα και στα βουλευτικά γραφεία βρίσκονται υπ' ατμόν.

Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε και το καλοκαίρι, όταν τελικά ο πρωθυπουργός προχώρησε σε «διορθωτικές κινήσεις», ωστόσο αυτή τη φορά το περιβάλλον είναι διαφορετικό και το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να προβεί σε γενναίες κινήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η έναρξη των εμβολιασμών και η ανάπαυλα που επικρατεί στα εθνικά θέματα δίνουν την εικόνα του χρόνου που αναζητούσε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα.

Πέτσας: Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, ο οποίος δεν διέψευσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

«Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», είπε, προαναγγέλλοντας τις αλλαγές που επίκεινται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τις ανακοινώσεις που επίκεινται, λέγοντας πως ο ανασχηματισμός ανακοινώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο τόνισε πως κάποιοι θα πάνε σπίτια τους, κάποιοι θα αναβαθμιστούν και κάποιοι θα μείνουν σταθεροί.

Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και με το βλέμμα στο τηλέφωνο, περιμένοντας να χτυπήσει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις περισσότερες αλλαγές που θα πραγματοποιήσει, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τις αστοχίες υπουργών και υφυπουργών, αλλά και για τις δυνατότητες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τη δεξαμενή της οποίας θα προέλθουν οι αντικαταστάτες τους. Βέβαια, σχεδόν κανένας, πλην ενός ή δύο πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν έχει εικόνα των αλλαγών αυτών, καθώς η...λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό και πρόθεση είναι να υπάρξουν εκπλήξεις στα πρόσωπα.

Αλλαγές και μετακινήσεις πρωτοκλασάτων

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν σε υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε με τη μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία, είτε με έξοδο από την κυβέρνηση. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές «καραμπόλες» περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Άμυνας δεν υπάρχουν ισχυρά σενάρια για αλλαγές, ενώ μετακινήσεις αναμένονται στα παραγωγικά υπουργεία. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί υπουργική θέση στον Στέλιο Πέτσα και να ανακοινωθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Οι μεγαλύτερες σε επίπεδο υφυπουργών

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του Χρήστου Ταραντίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού, του Κώστα Κατσαφάδου και του Γιώργου Στύλιου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline