Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:59:38

Bloomberg – Τουρκία: Ο Ερντογάν υπό την απειλή του θηριώδους πληθωρισμού και της κατρακύλας της λίρας

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Νατσί Ακμπάλ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα λίγες ημέρες μετά την αναθεώρηση του Οκτωβρίου, υποσχόμενος μία απλή νομισματική πολιτική και υψηλά κόστη δανεισμού που θα μείωναν τον πληθωρισμό.

Από τότε, έχει αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 675 μονάδες βάσης στο 17%, εξισορροπώντας την παραπαίουσα τουρκική λίρα.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας ξεπέρασε ακόμη και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο στο 14,60% σε σχέση με το 14,03% τον Νοέμβριο, ανέφερε η TurkStat.

Η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση των τιμών, αφορά σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες στο 28,12%, και ακολουθούν οι τιμές μεταφορών κατά 21,2% και οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, στο 20,61%. Οι τιμές για είδη ένδυσης και υπόδησης μειώθηκαν 0,32%, και ήταν ο μόνος κλάδος που εμφάνισε πτώση. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,25% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το 2,30% τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τιμών αφορούσε σε οικιακό εξοπλισμό, όπου παρατηρήθηκε άνοδος 3,46%, και οι μεταφορές, με άνοδο 2,64%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές αυτές ξεπερνούν τις προβλέψεις του Οκτωβρίου για 12,1%, ενώ είναι σχεδόν τριπλάσιες του ετήσιου πληθωρισμού του 5%.
Η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε λόγω της ασθενούς τουρκικής λίρας και των επιτοκίων με αρνητικό πρόσημα. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Νατσί Ακμπάλ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα λίγες ημέρες μετά την αναθεώρηση του Οκτωβρίου, υποσχόμενος μία απλή νομισματική πολιτική και υψηλά κόστη δανεισμού που θα μείωναν τον πληθωρισμό. Από τότε, έχει αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 675 μονάδες βάσης στο 17%, εξισορροπώντας την παραπαίουσα τουρκική λίρα.

Παρά την αλλαγή τακτικής, η αύξηση των τιμών δεν φαίνεται να μειώνεται σε μονοψήφιο αριθμό το 2021, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Garanti BBVA Securities, Νιχάν Ζίγια Ερντέμ. «Παρά την αύξηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο, η αύξηση του πετρελαίου Μπρεντ σε μέσο όρο 50 δολάρια το βαρέλι, συνέχισε να αυξάνει τις τιμές των καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ολική αλλαγή του οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας το Νοέμβριο, δημιούργησε ράλι της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου της τάξεως του 16%. Παρόλα αυτά, το νόμισμα υστερεί κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πιέζοντας έτσι τους τούρκους παραγωγούς οι οποίοι βασίζονται σε εισαγωγή πρώτων υλών και ενέργειας.
Οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 1,36% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής αυξήθηκε στο 14,4% από το 14,1% του Νοεμβρίου.
Η κατάρρευση της λίρας οφειλόταν κυρίως στα χαμηλά επιτόκια του προηγούμενου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline