Κυριακή 1 Αυγούστου 2021  16:29:06

«Οι εικόνες στις ΗΠΑ ξύπνησαν μνήμες 2011 στη Ελλάδα με τους «Αγανακτισμένους»

Έλληνες αστυνομικοί συγκρίνουν τα δραματικά γεγονότα στην Ουάσιγκτον με την περίοδο των «Αγανακτισμένων» στη χώρα μας. «Είμαστε πιο έμπειροι στην αντιμετώπιση επεισοδίων από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας».

Αυτό έλεγαν χθες Έλληνες αστυνομικοί σχολιάζοντας όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν προχθές στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας. Συνέκριναν μάλιστα τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον με την περίοδο των «Αγανακτισμένων», όταν το κτίριο της Βουλής πολιορκήθηκε κατ' επανάληψη από χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην ψήφιση των μνημονίων. «Οι εικόνες από τις ΗΠΑ μού ξύπνησαν μνήμες από την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2011, όταν εξαγριωμένοι πολίτες είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Θυμήθηκα πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς μια τέτοια κρίση», δήλωσε χθες στην «Κ» αντιστράτηγος ε.α. που είχε τότε την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων και την προστασία του κτιρίου της Βουλής από τους διαδηλωτές. «Από το 2008 και έπειτα είχαμε αντιμετωπίσει χιλιάδες διαδηλώσεις και επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και είχαμε αναθεωρήσει τα σχέδια φύλαξης της Βουλής, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα σκαλιά που βρίσκονται πίσω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (ΜΑΣ). Όταν προέκυψαν τα γεγονότα με τους "Αγανακτισμένους" είχαμε πλέον καλό σχεδιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιος ήταν αυτός; «Είχαμε τοποθετήσει τα κάγκελα, για τα οποία λοιδορηθήκαμε, περιμετρικά του Κοινοβουλίου, ενώ είχαμε σε ετοιμότητα δυνάμεις στο προαύλιο της Βουλής και τον Εθνικό Κήπο. Θα τις ενεργοποιούσαμε μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως συνέβη το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου 2011, όταν μπροστά στο ΜΑΣ εμφανίστηκαν άνδρες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ προκειμένου να σηκώσουν τα κιγκλιδώματα που είχαν ρίξει οι διαδηλωτές. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, αλλά χρειάστηκε να στείλουμε το μήνυμα ότι ήμασταν υπεράριθμοι και ικανοί».

Ο απόστρατος πλέον αντιστράτηγος παρατήρησε ακόμα ότι στα γεγονότα της πλατείας Συντάγματος ευτυχώς δεν υπήρξε ένας οργανωμένος φορέας ή ένας ηγέτης να δώσει το έναυσμα για την είσοδο στο Κοινοβούλιο, όπως συνέβη με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2012 Έλληνας αξιωματικός ταξίδεψε στο Ελσίνκι προκειμένου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να μεταφέρει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του την εμπειρία που είχε αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση επεισοδίων. Κοινές είναι οι διαπιστώσεις και των αστυνομικών που υπηρετούν στα ΜΑΤ.

Ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας και «μάχιμος» –την ίδια περίοδο– αστυνομικός των ΜΑΤ λέει στην «Κ» ότι «οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοιες καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση πλήθους και την καταστολή επεισοδίων, όπως φάνηκε από τα γεγονότα έξω από το Καπιτώλιο. Αντίθετα, ένας αστυνομικός που συμπληρώσει 5 χρόνια υπηρεσίας στα ΜΑΤ θα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις έως και 50 φορές», υποστηρίζει. «Εάν μπροστά στο Καπιτώλιο υπήρχαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ, με την πρώτη πίεση θα είχαν ρίξει δακρυγόνα και θα είχαν διαλύσει το πλήθος. Οι συνάδελφοι στις ΗΠΑ έχουν σίγουρα καλύτερο εξοπλισμό και ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο στο κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου όταν αυτό πολιορκήθηκε την περίοδο των "Αγανακτισμένων" δεν κατάφερε να μπει κανείς χάρη στην εμπειρία των αστυνομικών», συμπλήρωσε.

«Τσίπρας-Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας»: Τι έλεγαν στις 18.10.2017 τα ξένα ΜΜΕ

AZ: «Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος δήλωνε ότι « μπορεί ο τρόπος του Τράμπ να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό..»

«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες δεν φείσθηκαν επαίνων ο ένας για τον άλλον. «Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα βήματα προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, είπε ο Τραμπ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Είπε στον Τσίπρα ότι θα στηρίξει ένα υπεύθυνο σχέδιο για ελάφρυνση χρέους», αναφέρει η FAZ και επισημαίνει ότι το ίδιο είχε δηλώσει και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή χαμηλότερων επιτοκίων.

«Καλό κλίμα παρά τις παλαιότερες επικρίσεις», τιτλοφορείται το δεύτερο μέρος της ανταπόκρισης από την Ουάσιγκτον, στο οποίο παρατίθενται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ο έπαινος για την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του. «Ο αριστερής κατεύθυνσης Πρωθυπουργός είχε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου εκφράσει κριτική στον δεξιό λαϊκιστή αουτσάιντερ Τραμπ. Είχε πει τότε ότι ο ρεπουμπλικάνος εκφράζει μια σειρά από κακές ιδέες.

Και είπε ο Τραμπ: Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου, ενώ ο κ. Τσίπρας αντέδρασε αποφεύγοντας την ερώτηση. Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές προκειμένου να μπορέσει κανείς να λύσει τις διαφορές, δήλωσε», αναφέρει η εφημερίδα κι επισημαίνει την συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έβλεπαν ανέκαθεν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό εταίρο στην ταραχώδη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Επιπλέον, διατηρούν στο ελληνικό νησί της Κρήτης μια μεγάλη στρατιωτική βάση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline