Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:36:40

«Πόλεμος της τσιπούρας» στο Αιγαίο: Καλύμνιοι ψαράδες καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι τους διώχνουν από ελληνικά ύδατα

Οι Τούρκοι έρχονται στα δικά μας νερά και μας διώχνουν, λέει ο Κώστα Σαρούκος, Πρόεδρος της Ένωσης Μέσης και Παράκτιας Αλιείας της Καλύμνου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν Έλληνες ψαράδες από την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Ειδικότερα, για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά τοποθετήθηκε στο ραδιόφωνο του «ΘΕΜΑτος» ο Κώστα Σαρούκος, Πρόεδρος της Ένωσης Μέσης και Παράκτιας Αλιείας της Καλύμνου, με αφορμή τα χθεσινά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν Έλληνες ψαράδες να παρενοχλούνται σε θαλάσσια περιοχή κοντά στα Ίμια από τουρκικά σκάφη.

«Καθημερινά ζούμε αυτό το φαινόμενο», τονίζει ο κ. Σαρούκος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «οι Τούρκοι έρχονται στα δικά μας νερά και μας διώχνουν». «Αυτή τη στιγμή τρία τουρκικά γρι-γρι ψαρεύουν στα ελληνικά νερά», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι Έλληνες ψαράδες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου νιώθουν πως «δεν έχουν καμία προστασία».

Σχετικά με τα Ίμια και το χθεσινό επεισόδιο, ο κ. Σαρούκος ανέφερε ότι η βραχονησίδα «φυλάσσεται μόνο από τουρκικές ακταιωρούς και όχι από ελληνικά σκάφη», ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία των Τούρκων είναι καθημερινή» χαρακτηρίζοντας «αμαρτία» να χαθούν τα νησιά αυτά.
Μάλιστα, ανέφερε ότι «το Φαρμακονήσι το έχουν αποκλείσει οι Τούρκοι ψαράδες για τις γλώσσες».

Βίντεο με τις προκλήσεις των Τούρκων στα Ίμια

Το επεισόδιο που σημειώθηκε κοντά στα Ίμια, όταν ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής που εμπόδιζε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, προσέκρουσε σε ταχύπλοο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια περιπολίας αποτυπώνουν δύο βίντεο.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το βίντεο δείχνει όσα έγιναν το πρωί των Θεοφανίων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων. Το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισε να παρενοχλεί τους Έλληνες ψαράδες. Μάλιστα, το βίντεο δείχνει καθαρά ότι άνδρες της τουρκικής πλευράς όπλισαν τα 50άρια πάνω στην κόντρα γέφυρα και τα γέμισαν με σφαίρες, 20 μόλις μέτρα από το ελληνικό αλιευτικό.

«Πενηντάρι είναι, να κι οι σφαίρες» ακούγονται να λένε οι ψαράδες, που δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να καταγράφουν με βίντεο τις τουρκικές προκλήσεις. Όταν το τουρκικό σκάφος πέρασε πολύ δίπλα από τους Έλληνες ψαράδες, οι τελευταίοι αναρωτήθηκαν: «Τώρα τι κάνει; Να μας πνίξει θέλει;» και χαιρέτισαν με γέλια και διατηρώντας την ψυχραιμία τους.

Το υλικό καταγράφει και την παρενόχληση του περιπολικού της Λιμενικής Αρχής Κω, τύπου RANFAR, που αποτελεί δωρεά Ελλήνων εφοπλιστών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το σκάφος υπέστη μικρές υλικές ζημιές, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline