Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:54:14

Δημοσκόπηση: Μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία, οικονομία, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron για το Mega: Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει.

Πολλά θετικά μηνύματα αλλά και μερικά ηχηρά καμπανάκια και για την κυβέρνηση, και για την αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, δείχνει, επίσης, την εντεινόμενη αγωνία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας αλλά και για τις συνέπειες στην οικονομία.

Στα 66 τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκαν

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%, επομένως η διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο).
Τρίτο κόμμα, αλλά κινούμενο σε ρηχά νερά, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.

Η πανδημία τρομάζει

Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη. Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%, Ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες. Είναι εμφανές όμως ότι η υγειονομική αναταραχή των τελευταίων μηνών και οι συνέπειες στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας, «καίνε» καθημερινά τους Έλληνες.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα. Επίσης, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες. Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% ίδιες.
Το 61% προβλέπει μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά.
Ακόμη, 4 στους 10 (41%) τονίζουν ότι είναι στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, το 16% σε καλύτερη αλλά και το 43% σε χειρότερη κατάσταση.

Η πανδημία και το εμβόλιο

Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. 3 στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.
Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8 μονάδων σε όσου θα το κάνουν επειδή προφανώς το εμβόλιο έχει έρθει και ήδη έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί.

Οι πολίτες άνω των 65ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικία 17-34 ετών.
Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου, το 62% πιστεύει ότι είναι ασφαλές, το 22% ότι δεν είναι. Επίσης, 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τηρείται η σειρά εμβολιασμού, αλλά και 3 στους 10 (29%) λέει ότι παραβιάζεται.

Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το 31% αντίθετα αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Διερευνητικές με Τουρκία

Στο ερώτημα: «Αρχίζουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα των διαπραγματεύσεων; Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει...» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Το 64% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 15% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ το 18% λέει να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η γειτονική χώρα από την πλευρά της.

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Στο ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και το 75%, δηλαδή 3 στους 4 κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο 15% θετικά. Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη.

Αξιολόγηση έργου

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λαμβάνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (68%). Οι αρνητικές είναι στο 19% και το ισοζύγιο στο 49%. Ακολουθεί η διαχείριση του κορωνοϊού και η δημόσια υγεία με 55% θετικές, 41% αρνητικές (ισοζύγιο 14), οι εντυπώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 49% θετικές και 42% αρνητικές, το περιβάλλον με 49% θετικές και 34% θετικές.
Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline