Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφυξία στις ΜΕΘ της Αττικής – «Θα δούμε αύξηση νοσηλευομένων»

Οι Αρχές είναι σε εγρήγορση, καθώς οι ειδικοί, «βλέπουν» αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες, την ώρα που ήδη η χώρα καταγράφει 325 διασωληνωμένους λόγω κορωνοϊού.


Υπό πίεση παραμένουν τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες, για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, και τη λήψη αποφάσεων για παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο.

Οι Αρχές είναι σε εγρήγορση, καθώς οι ειδικοί, «βλέπουν» αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες, την ώρα που ήδη η χώρα καταγράφει 325 διασωληνωμένους λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 1.424 κρούσματα, 325 διασωληνωμένους και 23 θανάτους.
Αυτή τη στιγμή σε απλές κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 922 ασθενείς και σε ΜΕΘ 213. Υπολογίζεται ότι ένα 10% των ασθενών σε απλές κλίνες θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες κρεβάτι εντατικής.

Υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται σε εφαρμογή, επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των διαθέσιμων κλινών με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, της ΕΡΤ, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα διαθέσουν 101 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για νοσηλεία non covid ασθενών με στόχο να αποσυμφορηθούν ΜΕΘ του Δημοσίου που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με covid.

«Θα δούμε αύξηση νοσηλευομένων»

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προβλέπει κάμψη των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, εξηγώντας ότι ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε, στον Σκάι ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης γίνεται πρώτα με την μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια ακολουθεί μείωση νοσηλευόμενων.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να σταθεροποιούνται ή αναμένουμε να σταθεροποιηθούν. Αλλά όσοι μολύνθηκαν νοσούν, η νόσηση βαραίνει, έτσι ώστε οι περισσότεροι να χρειάζονται νοσηλεία ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή, αυξάνονται πρώτα τα κρούσματα, στη συνέχεια κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία, ΜΕΘ και κάποιοι καταλήγουν», τόνισε.
Όπως είπε τα στοιχεία «δεν είναι μαύρα» και «τα αποτελέσματα του απαγορευτικού φαίνονται μεταξύ της 10ης και 14η ημέρας. Έχουμε μια εβδομάδα να δούμε πού θα πάμε».

Πολυμέσα