Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:23:53

Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 70 - 74 και πότε για τις ευπαθείς ομάδες

Ανεβάζει ταχύτητα το εγχείρημα του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού τόνισε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι έχουν σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προγραμματισμός που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι ρυθμοί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» επιταχύνονται και υπάρχουν ήδη τα πρώτα «COVID free» ελληνικά νησιά.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα 70 - 74 ετών - Τι θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα 65 - 69 ετών

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εκτίμησε ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. Λίγες ημέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70-74 και 65-69 ετών.

Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τον τύπο των εμβολίων θα μπουν στη διαδικασία φαρμακεία και ιδιώτες γιατροί, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τον Απρίλιο.

Παίρνουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες - Πώς θα ειδοποιούνται

Παράλληλα, σειρά αναμένεται να πάρουν για τον εμβολιασμό οι ευπαθείς ομάδες, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας θα εντοπίζονται και θα ειδοποιούνται.

Πρόκειται περίπου για 270.000 πολίτες, η προτεραιοποίηση των οποίων θα γίνει παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα 70 - 75 ετών.

Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο ίδιος σημείωσε πως είναι σχετικά εύκολος ο εντοπισμός τους, προσθέτοντας ότι μέσα από τα μητρώα (π.χ. καρκινοπαθών, νεφροπαθών) ή και την άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούν και έχουν ήδη εντοπιστεί.

Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, ακολουθούν αγωγή (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ) για καρκινοπαθείς, όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν σύνδρομο down.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline