Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: 22 ή 29 Μαρτίου ανοίγει με SMS τρίωρης διάρκειας

Δεν θα έχουμε click away - Μέσα Απριλίου είναι πιθανό να ανοίξει η εστίαση, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης.

Στις 22, το αργότερο στις 29 Μαρτίου, θα ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
Remaining TimeFullscreenMute, μιλώντας στα Παραπολιτικά.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα έχουμε την μέθοδο click away, αλλά μόνο το sms που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν.

Παράλληλα, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Έξοδος από το lockdown σε 3+2 φάσεις

Όπως έχει γράψει το protothema.gr, το άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις, αρχικά και άλλες δύο στην συνέχεια, αφού η πρότερη εμπειρία των ταχέων βημάτων επιστροφής στην κανονικότητα το 2020 έχει δείξει πως ένα από τα βασικά όπλα απέναντι στην πανδημία είναι η υπομονή.

Όπως προαναφέρθηκε, πρώτο στην σειρά προτεραιότητας είναι το λιανεμπόριο. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS την οποία έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω κενού μηνύματος οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τα ψώνια τους, μία επιβεβαίωση η οποία θα διαρκεί τρεις ώρες και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα εκ νέου αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Οι σκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι δύο. Αν και η επιθυμία θα ήταν από την πρώτη στιγμή οι καταναλωτές να μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα, τα οποία θα καθορίζουν μέγιστο αριθμό πελατών βάσει των τετραγωνικών τους, η εικόνα της πανδημίας φέρνει σε πρώτη φάση το σενάριο του click away να μοιάζει πιο βιώσιμο. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 22 Μαρτίου με click away και εν συνεχεία σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπεί και η φυσική παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι. Οι εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

Από τον σχεδιασμό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός ο οποίος φαίνεται, με δεδομένη την πτώση των κρουσμάτων, τον καλό καιρό και φυσικά τον εμβολιασμό ο οποίος, όπως φαίνεται θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Το ακριβές πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αφού στην εξίσωση υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η επιδημιολογική εικόνα των χωρών προέλευσης των τουριστών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού κ.α.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

Πολυμέσα