Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:48:45

Αγωνία στις ΗΠΑ: Θα αντέξει η υγεία του Τζο Μπάιντεν τέσσερα χρόνια;

Το ατύχημα του προέδρου των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, όταν σκόνταψε τρεις φορές ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Air Force One, έφερε πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια και τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Στην έκθεση για την υγεία του Τζο Μπάιντεν (Δεκέμβριος 2019) η οποία δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα από τον τέως προσωπικό του γιατρό Κέβιν Ο Κόνορ, μετά από αίτημα του ίδιου του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνεται πως πρόκειται για «έναν υγιή, ενεργητικό 77χρονο (τότε) άνδρα, κατάλληλο να φέρει με επιτυχία σε πέρας τα καθήκοντα της προεδρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του επικεφαλής της κυβέρνησης, του αρχηγού του κράτους και του Αρχιστρατήγου».

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά τρεις ημέρες για να συμβεί ένα γεγονός που έκανε πολλούς, καλόπιστους και κακόπιστους, να αμφισβητήσουν εκ νέου την καλή κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν. Η εικόνα, άλλωστε, ενός προέδρου – του γηραιότερου εν ενεργεία στην ιστορία των ΗΠΑ – ο οποίος επιχειρεί να ανέβει σαν... έφηβος τα σκαλιά του Air Force One και σκοντάφτει τρεις φορές δεν αποτελεί και την πιο ενθαρρυντική εικόνα.
Πολύ περισσότερο που πολλοί θυμούνται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν είχε συχνά μπερδέψει τα λόγια του. Κάποιες άλλες φορές είχε αποδώσει λάθος ιδιότητες σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του – με αποκορύφωμα το ότι αποκάλεσε τη σύζυγό του Τζιλ ως... αδελφή του.

Η «βουτιά» του Φορντ

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η κάμερα καταγράφει παρόμοιο ατύχημα στο προεδρικό αεροσκάφος. Το 1975, για του λόγου το αληθές, ο Τζέραλντ Φορντ είχε... γκρεμοτσακιστεί κατεβαίνοντας τα σκαλιά και μόνο από τύχη δεν τραυματίστηκε πιο σοβαρά. Αλλά και ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, είχε σκοντάψει με ανάλογο τρόπο επιβιβαζόμενος, τον Ιούνιο του 2020, στο Air Force Two.

Επίσης, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει αμέσως μετά το συμβάν το ιατρικό επιτελείο του Μπάιντεν και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, ο ίδιος αισθάνεται πολύ καλά και «δεν επρόκειτο παρά για ένα παραπάτημα» (αν και ήταν τρία συνεχόμενα...).

Παρ' όλα αυτά, όταν το αεροσκάφος έφτασε στον προορισμό του, στην Ατλάντα, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός κατά την αποβίβαση. Κατέβηκε αργά τα σκαλιά του Air Force One, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούσε, θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενο νέο παραπάτημα, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις – την οποία μία ημέρα νωρίτερα είχε αποκαλέσει «πρόεδρο Χάρις».

Όλα αυτά προκάλεσαν έντονα σχόλια και πυροδότησαν φήμες. «Ο Μπάιντεν σκοντάφτει επανειλημμένως, όμως είμαι σίγουρος ότι αποτελεί πρότυπο υγιούς ανθρώπου. Μην εκπλήσσεστε που όλοι οι εχθροί μας χτυπούν ταυτόχρονα και κάνουν πλάκα μαζί του δημοσίως», έγραψε στο Tweeter ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ.

«Έχει άνοια», λέει η Μόσχα

Άλλοι, υπενθύμιζαν ότι την περασμένη Πέμπτη, μετά τον χαρακτηρισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δολοφόνου», συνεργάτες του Ρώσου προέδρου είχαν σπεύσει να κατηγορήσουν τον Μπάιντεν ότι πάσχει από άνοια – ενώ κάτι ανάλογο άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο Πούτιν, ευχόμενός του «υγεία και μόνο υγεία».
Τα ιατρικά δεδομένα, πάντως, δεν κάνουν σε καμία περίπτωση λόγο για κάποιου είδους «εκφυλιστική ασθένεια». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το ιστορικό του Μπάιντεν είναι βεβαρυμμένο: Στον εγκέφαλό του διαγνώστηκαν δύο ανευρύσματα τη δεκαετία του '80, εκ των οποίων το ένα δεν διερράγη. Η κατάστασή του κατέστη πιο περίπλοκη μετά τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που εμφάνισε – αν και οι γιατροί του ήταν καθησυχαστικοί.

Σήμερα, επισήμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση φαινομένων γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης, αυξημένης χοληστερόλης και εποχικών αλλεργιών, καθώς και αντιπηκτικά αίματος. Η εικόνα δε χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική για ένα άνθρωπο της ηλικίας του.

Τέλος, οφείλουμε να διαπιστώσουμε πως – για την ώρα τουλάχιστον – η δημοφιλία του Μπάιντεν παραμένει αρκετά υψηλή και οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την υγεία του προέδρου τους. Σύμφωνα με έρευνα το διήμερο 17-18 Μαρτίου, οι θετικές γνώμες διαμορφώνονται στο 59% – ποσοστό κατά 4% υψηλότερο σε σύγκριση με το τέλος Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
Παρ' όλα αυτά, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι φτάνοντας στη λήξη της προεδρίας του, ο Μπάιντεν θα έχει ήδη «πατήσει» τα 83...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline