Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:38:33

Νέα επίθεση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στον υπουργό Δικαιοσύνης γιατρό κ.Κ. Τσιάρα

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον αποκλεισμό της από τις επιτροπές του υπ. Δικαιοσύνης.

Την παρέμβασή του Πρωθυπουργού για τον συστηματικό αποκλεισμό από νομοθετικές μεταβολές του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Επικαλείται μάλιστα την πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που κάνει λόγο για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «η θεσμική αυτή προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα αναδεικνύεται συνεχώς από την Ένωσή μας στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα με τον κίνδυνο η Ελλάδα να ενταχθεί στις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου'.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

Μετά την προχθεσινή επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία γίνεται λόγος για παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου από τη μη πρόσκληση των Δικαστικών Ενώσεων σε νομοθετικές μεταβολές που τους αφορούν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να απαξιώνει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς της Χώρας. Σε χθεσινή σύσκεψη που αφορούσε την διαδικασία επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων και τον σχεδιασμό για τις επανασυζητήσεις των υποθέσεων που ματαιώθηκαν, κλήθηκαν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων, Δικαστικών Υπαλλήλων πλην των Δικαστικών Ενώσεων.

Για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλης της χώρας, το Υπουργείο θεώρησε ότι δεν πρέπει να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις θέσεις τους, ενώ γνωρίζει ότι οι Δικαστικές Ενώσεις έχουν Συνταγματική κατοχύρωση, εκφράζουν το σύνολο του Δικαστικού Σώματος και αποτελούν τους μοναδικούς εκφραστές της βούλησής του. Είναι πλέον προφανές ότι πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο παραγκωνισμού και απαξίωσης των αιρετών εκπροσώπων του Δικαστικού Σώματος.

Η θεσμική αυτή προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα αναδεικνύεται συνεχώς από την Ένωσή μας στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα με τον κίνδυνο η Ελλάδα να ενταχθεί στις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου. Ζητούμε άλλη μία φορά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Η απάντηση του υπουργού έχει ως εξής:

Σε απάντηση της επιστολή σας σχετικά με τη "Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δικαστικό Λειτούργημα" θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
Οι πληροφορίες στις οποίες αναφέρεστε σχετικά με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη θέσπιση νέων κανόνων σχετικά με το υπηρεσιακό καθεστώς των Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς να ακουστεί η άποψη των δικαστικών Ενώσεων, δεν είναι ακριβείς.

Ειδικότερα, με την υπ' αριθμ. 11063/20.2.2017 (86 ΥΟΔΔ) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δικαστικών Ενώσεων.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στο Υπουργείο, το οποίο εν συνεχεία το απέστειλε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 1756/1988, για γνωμοδότηση στις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές και τις όποιες άλλες ανάγκες έχουν προκύψει στο μεταξύ, το Υπουργείο θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα αποσταλεί εκ νέου τόσο στις Ολομέλειες όσο και στις δικαστικές Ενώσεις για τις τελικές τους παρατηρήσεις, ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση στη Βουλή.

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει νομική υποχρέωση προς τούτο, οι δικαστικές Ενώσεις έχουν ήδη συμμετάσχει και πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με το νέο νόμο που αφορά το υπηρεσιακό τους καθεστώς, η οποία, άλλωστε, δεν εξαντλείται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline