Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:52:56

Μήνυμα Μισέλ και φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: «Όχι» στις μονομερείς ενέργειες – Τι είπαν για το μεταναστευτικό.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορεί η ΕΕ να συνεργαστούμε με την Τουρκία, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, ως «ενεργός παρατηρητής», υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η δέσμευσή της ΕΕ προς την Τουρκία θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος Μισέλ δήλωσε, σύμφωνα με το sigmalive.com, ότι «σήμερα είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία».

«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρετίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία», ανέφερε και συνέχισε:

«Όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως ενεργός παρατηρητής. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες. Έχουμε δει μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», παρατήρησε.

«Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για να κριθούν όλα τα παραπάνω.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Στη συνάντηση των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατέστη σαφής «η ισορροπημένη πρόταση της ΕΕ, ότι μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα μπορεί να τεθεί επί τάπητος και πως η Κομισιόν θα αρχίσει να το επεξεργάζεται. Αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα για τα γνωστά ζητήματα, όπως Ελλάδα, Κύπρος, περιφερειακά θέματα», ανέφερε η κοινοτική πηγή.

Οι δυο εξήγησαν επίσης τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και τις κοινές γνώμες τους για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, αναφέρθηκε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline