Κυριακή 22 Μαϊου 2022  21:01:01

Οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων, με μέτρα και υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, έδωσε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων –κατά πλειοψηφία – στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θέτοντας όμως όρους και προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλή επάνοδο των μαθητών στις τάξεις.

Στο «οπλοστάσιο» για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία η κυβέρνηση έριξε και την διενέργεια των self test.
Έτσι τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν από τη Δευτέρα και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, με την υποχρέωση μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self test τα οποία και θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα, τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Από σήμερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, και από την Παρασκευή σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους.

Πως θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (τίθεται σε λειτουργία την Κυριακή), στην οποία θα γίνεται είσοδος με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Εάν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self test.
Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Τα 8 SOS για την ασφαλή επιστροφή

Τα 8 SOS για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων είναι:
1. Προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού self test δυο φορές την εβδομάδα.
2. Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
3. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για ομάδες μαθητών.
4. Οι ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες θα είναι σταθερές
5. Όλοι πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών.
6. Θα γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών, τουαλέτες και λοιπών σχολικών χώρων
7. Τακτικοί θα είναι οι αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, ενώ σε περιοχές που δεν έχει κρύο τα παράθυρα μπορούν να μένουν διαρκώς ανοικτά
8. Θα εφαρμοστούν και όλα τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline