Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάζης: Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν δηλώνει στον Ερντογάν ότι πλέον οι συμπεριφορές του δεν θα γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, ανέλυσε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και τι σημαίνει αυτό για την γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Μάζης σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του και αυτό έχει δυο διαστάσεις: «Μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία συλλήψεων όπως έγινε με Ναζί και αποδόσεως αποζημιώσεων. Αυτό φοβόταν η Τουρκία», τόνισε.

H δεύτερη πτυχή αυτής της αναγνώρισης αφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο Μπάιντεν δηλώνει στον Ερντογάν ότι πλέον οι συμπεριφορές του δεν θα γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα αν συνεχίσει ο Ερντογαν θα δεχθεί κλονισμό», είπε ο κ. Μάζης.

«Οι Αρμένιοι πάλεψαν έναν αιώνα να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία και τα κατάφεραν. Εμείς για την Ποντιακή γενοκτονία κάτι ψιθυρίσαμε επί Ανδρέα Παπανδρέου και δεν το συνεχίσαμε γιατί ενοχλούμε τον γείτονα. Τώρα είναι πρόσφορο το έδαφος για να το επαναφέρουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μάζης ανέφερε ότι βλέπει συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, κάτι το οποίο έχει δηλώσει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι θα γίνει σύντομα, αλλά τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι στάση θα κρατήσει η Τουρκία στην πενταμερή.

 

Πολυμέσα