Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:55:01

Μόσιαλος: Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για τις πατέντες – Θέμα παγκόσμιας πολιτικής

Με ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2020, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου, είχε αναφερθεί στην «αναγκαιότητα της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Την άρση της πατέντας των εμβολίων, για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη μαζικής παραγωγής τους, εκφράζει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Με ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2020, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου, είχε αναφερθεί στην «αναγκαιότητα της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Είχα τονίσει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνει άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας (με αντίστοιχη αποζημίωση των εταιρειών που θα ανακαλύψουν εμβόλια γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για την ανακάλυψη νέων εμβολίων) και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε άλλες εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες. Τον επόμενο μήνα παρόμοιες προτάσεις κατατέθηκαν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αρκετές χώρες. Οι προτάσεις μας όμως αγνοήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ελβετία) που 'εμπόδισαν' τις σχετικές διαδικασίες να εξελιχθούν εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

«Το Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου έθεσα για πρώτη φορά παγκόσμια την αναγκαιότητα της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είχα τονισει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνει άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας (με αντίστοιχη αποζημίωση των εταιρειών που θα ανακαλυψουν εμβόλια γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για την ανακάλυψη νέων εμβολίων) και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε άλλες εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες. Τον επόμενο μήνα παρόμοιες προτάσεις κατατέθηκαν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αρκετές χώρες. Οι προτάσεις μας όμως αγνοήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ελβετία) που 'εμπόδισαν' τις σχετικές διαδικασίες να εξελιχθούν εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Εχτές η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μια ιστορική απόφαση, αποφάσισε να ανοίξει το θέμα στα πλαίσια του ΠΟΕ. Οι αμερικανοί διευκρίνισαν ότι η άρση θα είναι προσωρινή και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο με δεδομένη την συνθετότητα του θέματος και ότι η τελική λύση του προβλήματος θα είναι συναινετική (consensus-based).

Επομένως δεν είναι σαφές ακόμη το περιεχόμενο της τελικής πρότασης αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει ταυτόχρονα με την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας και ασφαλιστικές δικλείδες και κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων.
Τους τελευταίους 13 μήνες συνέχισα να προωθώ την πρόταση μου διεθνώς. Οι αντιστάσεις ήταν τεράστιες. Αλλά τώρα βλέπουμε μια σαφή διέξοδο σε ένα μεγάλο θέμα παγκόσμιας πολιτικής. Το Politico τόνισε πρόσφατα ότι η πρόταση μου είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ το πιο πρόσφατο άρθρο μου για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais πριν από 3 εβδομάδες.

Σήμερα άλλαξε στάση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι για να υλοποιηθούν μεγάλες προτάσεις πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα για να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης, ανάλυσης των επιχειρημάτων και λήψης αποφάσεων.
Αυτό έκανα επίσης από την αρχή της πανδημίας όταν έγκαιρα από προειδοποίησα τη χώρα τον Ιανουάριο του 2020 για τον επερχόμενη πανδημία και πρότεινα τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προετοιμασία της χώρας μας.
Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων γίνεται με διορατικότητα, καινοτόμες προτάσεις, σοβαρότητα και επιμονή. Αυτό έμαθα να κάνω στη ζωή μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline