Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:03:57

Ποιό θα είναι το σταδιακό άνοιγμα μέχρι τέλη Μαϊου

Προχωράμε σταδιακά στην επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο και προσέθεσε πως:

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν επίσης τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Από 17 Μαΐου ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία με αναλογία 1:1
'Ανοιγμα μουσείων στις 14/05 βάσει υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου
Θερινά σινεμά - Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους στις 21/05/2021 με ποσοστό 75%

Ζωντανό θέαμα - ακρόαμα σε υπαίθριους χώρους στις 28/05/2021. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξεταστεί σε συνάρτηση με την συνεχή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού
Παράλληλα, επεσήμανε πως από αύριο τίθεται σε lockdown η περιοχή Καστανιών του δήμου Ορεστιάδας και πως είναι ανησυχητική η κατάσταση σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αιτωλικό και Κάλυμνο.

Σε καθολικό lockdown αντίστοιχο της Καλύμνου μπαίνει ο οικισμός Καστανιών της δημοτικής ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας. Όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τα σημερινά και χθεσινά αποτελέσματα των τεστ ήταν «πραγματικά ανησυχητικά».

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ποσοστά θετικότητας ξεπερνούν σχεδόν το 15%.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για της Καστανιές είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στην Κάλυμνο.

Lockdown – Κάλυμνος: Η μεγάλη επιπολαιότητα, μαζικά πληρώνεται.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, στην Κάλυμνο απαγορεύεται η κυκλοφορία όλο το 24ωρο, εκτός από την κίνηση με κατοικίδιο πέριξ της οικίας, τη μετακίνηση για τροφοδοσία και την επίσκεψη σε γιατρό.

«Ερημη χώρα» φαντάζει από χθες το πρωί η Κάλυμνος, καθώς στο νησί επιβλήθηκε καθολικό lockdown για τουλάχιστον 4 ημέρες λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μέσα σε τρεις ημέρες (2-4 Μαΐου) εντοπίστηκαν 116 νέα κρούσματα στο νησί, το οποίο βρισκόταν σε επιδημιολογική επιτήρηση, δεδομένου ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαν καταγραφεί 118 ενεργά κρούσματα.

Ο δήμαρχος του νησιού έχει προσβληθεί από τον ιό και βρίσκεται στο σπίτι του λαμβάνοντας υποστήριξη οξυγόνου. Παράλληλα, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε χθες και ένας εκ των οδηγών των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια για δύο ημέρες έως ότου πραγματοποιηθεί γενική απολύμανση.

Οι εμβολιασμοί

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Επαρχίας Καλύμνου ζητεί να επισπευσθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών στο νησί με το άνοιγμα και δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «για την ηλικιακή ομάδα 40-44 η πλατφόρμα κλείνει ραντεβού στον Αρχάγγελο της Ρόδου που απέχει 180 ναυτικά μίλια από την Κάλυμνο». Επισημαίνει επίσης ότι το νησί βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίζονται τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στην Κάλυμνο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, «κανένας δεν τηρούσε τα μέτρα, παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εδώ και πολύ καιρό».
«Τη Δευτέρα του Πάσχα –οπότε και άνοιξε επισήμως η εστίαση σε όλη τη χώρα– είχαν γεμίσει όλες οι καφετέριες και στην πλατεία της πόλης μπορεί να βρίσκονταν και 3.000 άτομα», επισημαίνουν. Ωστόσο, και πριν από το άνοιγμα της εστίασης, εκατοντάδες κόσμου συγκεντρωνόταν για καφέ στην προκυμαία χωρίς τήρηση μέτρων και αποστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάλυμνος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, έχει πληθυσμό 16.167 κατοίκους, εκ των οποίων όμως μεγάλο ποσοστό είναι νέοι σε ηλικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr για τον εμβολιασμό, έως τις 4 Μαΐου είχαν εμβολιαστεί 5.981 άνθρωποι με την πρώτη δόση, ενώ 3.206 είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Πάντως, μετά την επιβολή του lockdown με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της επιτροπής επιδημιολόγων, από χθες το πρωί έως και τις 6 το πρωί τη Δευτέρα 10 Μαΐου, η εικόνα στο νησί ήταν εντελώς διαφορετική.

Η κεντρική πλατεία ήταν άδεια ενώ ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στον δρόμο. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλο το 24ωρο εκτός από την κίνηση με κατοικίδιο πέριξ της οικίας, της μετακίνησης για τροφοδοσία και την επίσκεψη σε γιατρό. Επίσης, ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εκκλησιών, των λαϊκών αγορών, των οικοδομικών εργασιών και απαγορεύεται κάθε συνάθροιση, ιδιωτική ή δημόσια.

Ο κ. Χρήστος Ευστράτιου, αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, τονίζει στην «Κ» ότι έχουν ληφθεί όλα τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.
«Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επικοινωνία με το επαρχείο της Καλύμνου προκειμένου να υποστηρίξουμε όποιο πρόβλημα προκύψει», καταλήγει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline