Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:41:50

Ποιά είναι η διάρκεια της ανοσίας

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη διάρκεια της φυσικής ανοσίας στον κορωνοϊό - η οποίας προκύπτει μετά από λοίμωξη με τον ιό.


Σύμφωνα, με μελέτη της Γαλλίας και του Στρασβούργου είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από τον κορωνοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» καθώς είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη για 1 χρόνο και την κατά 96% μείωση κινδύνου επαναλοίμωξης.

Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα και μεταλλάξεις κάποιες όπως του βρετανικού στελέχους όπως και του νοτιοαφρικανικού.
Στην ίδια μελέτη, 1 δόση εμβολίου προκάλεσε εξουδετερωτικά αντισώματα , μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις ενώ αυτά τα αντισώματα από τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.
Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας (παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο) δίνει αποτελέσματα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι πολύ μακρύτερη από την διάρκεια του ενός χρόνου.

Γι' αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει σήμερα μετά από νόσησα να γίνεται 1 δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.
«Έτσι, 2 επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί με τα εμβόλια για μικρή διάρκεια προστασίας ή μη λειτουργία έναντι των μεταλλάξεων, δεν ευσταθούν» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline