Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  23:45:35

Ρωσική Εκκλησία για τους Ελληνες του Πόντου: «Ήταν μια πραγματική γενοκτονία»

Αρχιερατική δέηση στη Μόσχα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ιστορικό ναό των Αγίων Πάντων στο κέντρο της Μόσχας στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, έπειτα από πρωτοβουλία του εφημέριου της ενορίας της ελληνικής κοινότητας πρωθιερέα Σεργίου Ζβοναριόφ.
Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, συνοδεία πολλών ιερωμένων του Τμήματος και παρέστησαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, Κατερίνα Νασίκα και Ανδρέας Ζήνωνος, οι γενικοί πρόξενοι Νικόλας Κρίκος και Μάριος Σταύρου, καθώς και πολλά μέλη και υποστηρικτές του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Χρήστο Ταχτσίδη.

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κάλεσε τους παριστάμενους να προσευχηθούν όλοι μαζί «υπέρ των θυμάτων της μαζικής σφαγής των φιλήσυχων πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που ως αιμορραγούσα πληγή παραμένει στις καρδιές εκείνων, οι οποίοι ταυτίζονται με τον ελληνικό λαό και πολιτισμό» και θύμισε ότι «οι χριστιανικοί λαοί, οι οποίοι διαβιούσαν στο έδαφος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπέστησαν τρομερές δοκιμασίες».

« Πρωτίστως υπέφερε ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου. Οι βιαιότητες, που διαπράχθηκαν σε βάρος του, συγκλονίζουν για την έκταση και την βαναυσότητά τους. Ήταν μια πραγματική γενοκτονία. Σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες απολύτως αθώοι, γέροι και παιδιά, άνδρες και γυναίκες, γηγενείς κάτοικοι της περιοχής. Ένας ολόκληρος λαός καταδικάσθηκε σε ταλαιπωρίες», υπογράμμισε ευθαρσώς ο επιφανής Ρώσος ιεράρχης, που χειρίζεται μεταξύ άλλων τη διπλωματία της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με τον ελληνικό λαό διατηρεί τη μνήμη της προσευχής για τα θύματα του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η ανάμνηση των αδικοχαμένων αμάχων πολιτών, όσων εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, πάντα ως καμπάνα θα ηχεί στις καρδιές μας, χωρίς να επιτρέπει, μέσα στη ματαιότητα του βίου, να λησμονήσουμε τις τραγικές σελίδες του παρελθόντος. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό, διατηρούμε την πίστη ότι ο Κύριος θα σκουπίσει κάθε δάκρυ και θα μετατρέψει τη θλίψη σε χαρά, διότι Ανέστη ο Χριστός και θα μας συναναστήσει μαζί Του», κατέληξε στην παρέμβασή του ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ενώ προηγουμένως είχαν αναπεμφθεί δεήσεις όχι μόνο για όσους μαρτύρησαν τον 20ό αιώνα, αλλά και για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τα θύματα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline