Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:53:19

Τσαβούσογλου σε Δένδια: Θέλουμε συζητήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλασσε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. «Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».

Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.
Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά και πολιτική βούληση κι από τις δύο πλευρές
Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Ν. Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.
Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία. «Υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια βούληση από την Ελλάδα».

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Για ειλικρινή και εφ' όλης της ύλης συζήτηση κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Mεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι τέθηκαν οι παραβιάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli».

Όπως τονίζεται, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Ο κ. Δένδιας – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline