Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:58:14

Απεργία αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου: Ποιοι συμμετέχουν - Χειρόφρενο σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η ΕΣΗΕΑ.

Σε 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρά η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 10 Ιουνίου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, την ΠΝΟ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που όπως αναφέρουν «καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων».

Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν Mετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.
Τα σωματεία έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, με επίκεντρο τις κινητοποίησεις της ΓΣΕΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.
Στο μεταξύ η παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ» της ΓΣΕΕ δηλώνει την αντίθεσή της στην απόφαση της Ολομέλειας για την απεργία, τονίζοντας πως «δε θα παίξει αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων με θύμα τους εργαζόμενους»: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το Νομοσχέδιο έχει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους (ψηφιακή κάρτα εργασίας, άδειες, πλατφόρμες καταγγελιών για βία και ανάρμοστη συμπεριφορά, μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή κλπ). Υπάρχουν όμως αρνητικά σημεία που είναι υποχρέωσή μας να τα ακυρώσουμε. Ήδη η παράταξή μας κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις διαφωνίες της στον υπουργό Εργασίας» επισημαίνει.

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες - ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό - τραμ - σιδηρόδρομος) συμμετέχουν με 24ωρη απεργία την Πέμπτη στην κινητοποίηση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το «αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ωρου, στην υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας».

Τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ. δηλώνουν πως απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

- Στην κατάργηση του 8ώρου
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Στην αποδυνάμωση της απεργίας Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
- Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα».

Όπως αναφέρουν, «είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Όμως, όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε: να σταματήσουμε τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, να εμποδίσουμε την επιστροφή των εργαζόμενων σε συνθήκες εργασίας, που επικρατούσαν πριν από έναν αιώνα, να βάλουμε φρένο στις αντεργατικές διατάξεις, να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο».
Δεμένα πλοία στο λιμάνι του

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline