Σάββατο 20 Απριλίου 2024  05:25:42

Αργεί ακόμη το τείχος ανοσίας – Πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς η διστακτικότητα των εξηντάρηδων

Παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, όμως οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν, προειδοποιώντας ότι πρέπει να χτιστεί τείχος ανοσίας για να μην έχουμε τέταρτο κύμα μέσα στον χειμώνα.
Αυτό όπως τονίζουν όμως δεν πρόκειται να γίνει τόσο σύντομα όσο θα ήθελαν αν δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες και κυρίως εκείνοι που η πλατφόρμα τους για όλα τα εμβόλια έχει ανοίξει εδώ και καιρό.

Οι πολίτες αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά μπορεί να καθορίσουν την πορεία της ανοσία στη χώρα μας.
Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους, καθώς τη στιγμή που για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού και μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως 2,5 εκατ. Πολίτες, τότε γίνεται κατανοητό πως η επίτευξη αυτού του στόχου αργεί και μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί μετά το καλοκαίρι.

«Πολύ νωρίς να μιλάμε για τείχος ανοσίας»

Για διαμόρφωση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας μετά από περίπου τρεις μήνες, από το Σεπτέμβρη, έκανε λόγο και ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ειδικότερα, ο ερευνητής ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο, ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, θα ήθελα να το ξορκίσουμε, φαίνεται όμως ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το τείχος ανοσίας σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».
Αν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς τη μέρα, εξήγησε ο κ. Παυλάκης θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Η Κίνα ανέφερε κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline