Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:52:12

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός»

Ανησυχία για την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους - «Ασπίδα» ο πλήρης εμβολισμός - Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 18 στελέχη το διάστημα 11 Μαΐου - 16 Ιουνίου, 15 εκ των οποίων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στις αρχές του 2021 στο Νέο Δελχί επικρατούσε αρκετή σιγουριά ότι η πόλη των 21 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν αρκετά «οχυρωμένη» έναντι του κορωνοϊού, καθώς μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είτε είχαν ήδη νοσήσει είτε ήταν ήδη εμβολιασμένοι. Εντούτοις, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 2020 στην ινδική επαρχία της Μαχαράστρα πραγματοποίησε «επέλαση» τους επόμενους μήνες στο Νέο Δελχί, προκαλώντας τον Απρίλιο 30.000 ημερήσια κρούσματα.

Έκτοτε η μετάλλαξη Δέλτα, ή ινδική μετάλλαξη όπως είναι γνωστή, διαδίδεται τάχιστα σε όλο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το στέλεχος B.1.617.2 εντοπίζεται στο 90% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και «ενοχοποιείται» για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Εξάρσεις παρατηρούνται επίσης στην Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ινδονησία και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του: Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έχει εντοπίσει 18 στελέχη το διάστημα 11 Μαΐου - 16 Ιουνίου, 15 εκ των οποίων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η Αντρέα Αμμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει προειδοποιήσει ότι το στέλεχος Δέλτα μπορεί να αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν εμπίπτουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα», είπε η διευθύντρια του ECDC. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα, τα οποία αν μολυνθούν μπορεί να υποστούν σοβαρή ασθένεια, ακόμα και θάνατο, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως» πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline