Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μουδιασμένος» ο κλάδος της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης

Ανάμεικτα τα συναισθήματα των επιχειρηματιών της εστίασης έπειτα τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το καλοκαίρι των καθήμενων και των εμβολιασμένων.

Τα συναισθήματα των επιχειρηματιών ανάμεικτα, καθώς από τη μια άναψε το πράσινο φως ώστε να λειτουργήσουν μετά από οκτώ μήνες απαγόρευσης και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο εσωτερικούς χώρους προκαλώντας ανακούφιση και από την άλλη ο περιορισμός για Covid Free διασκέδαση με καθιστούς πελάτες μέχρις τις 31 Αυγούστου και ο διαχωρισμός των πελατών σε εμβολιασμένους και μη έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Όπως αναφέρουν στο «protothema.gr» ειδικοί του κλάδου, το ποσοστό των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, που από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων την Παρασκευή 16 Ιουλίου άνοιξαν τις πόρτες τους, αγγίζει το ενθαρρυντικό 75%, με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες είτε να είναι ακόμα διστακτικοί ως προς τη διαδικασία και να το σκέφτονται, είτε να ανήκουν σε εκείνους που εξαιτίας της πανδημίας κατέβασαν για πάντα ρολά.

Τσι από την Παρασκευή που έχουν μπει σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, μαγαζιά που παρέμεναν κλειστά στα πιο πολυσύχναστα και τουριστικά μέρη της χώρας, από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο μέχρι την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Χαλκιδική, υποδέχονται κανονικά τους πελάτες τους, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν καθήμενοι καθʼ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, αρκεί κατά την είσοδό τους να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού ή τη βεβαίωση νόσησης. Για όσους δεν διαθέτουν, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να μην τους επιτρέπουν την είσοδο, διαφορετικά σε περιπτώσεις ελέγχων από τις Αρχές, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για τους επιχειρηματίες, καθώς θα φτάνουν ανά παράβαση από τις 5.000 έως τις 10.000 ευρώ, με την απόφαση σφράγισης να είναι άμεσα εκτελεστή. Τα πρόστιμα είναι ίδια και στην περίπτωση που κάποιοι από τους πελάτες βρεθούν να λικνίζονται όρθιοι και χωρίς αποστάσεις στον ρυθμό της μουσικής.

Από την πρώτη κιόλας ώρα των επίσημων ανακοινώσεων αναφορικά με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
και των διευκρινίσεων που δόθηκαν αμέσως μετά από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη πολλά ήταν τα ερωτήματα που προέκυψαν, με τους επιχειρηματίες να περιμένουν τις απαντήσεις ώστε να λειτουργήσουν σωστά και νόμιμα.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία και πρόεδρο του σωματείου επιχειρηματιών και επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου Ηρακλή Ζησιμόπουλο, ένα από τα θέματα που πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί και αφορά τους ελέγχους πριν την είσοδο των πελατών στους αμιγώς για εμβολιασμένους εσωτερικούς χώρους έχει να κάνει με την εφαρμογή επαλήθευσης ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών (COVID Free Gr):

«Η εφαρμογή είναι εύκολη και γρήγορη, όμως εμείς εδώ στη Μύκονο όπως και σε άλλα μέρη της χώρας δεν δεχόμαστε τουρίστες μόνο από την Ευρωπαϊκή Eνωση, τα πιστοποιητικά των οποίων αναγνωρίζει μόνο η COVID free εφαρμογή. Πώς θα γνωρίζουμε τη γνησιότητα των εγγράφων που θα μας προσκομίσει ένας πελάτης από την Αμερική ή το Ντουμπάι; Από την άλλη, στην εφαρμογή όπως και στις βεβαιώσεις φαίνεται μόνο το όνομα, που σημαίνει πως ο πελάτης θα πρέπει να έχει μαζί του και την ταυτότητά του ώστε να γίνεται η ταυτοποίηση, διαφορετικά σε έλεγχο κινδυνεύουμε με πρόστιμα. Φοβάμαι πως αν κάποιος που δεν έχει κατεβάσει την εφαρμογή και έχει το έγγραφο στο χέρι θα μπορεί να το δίνει σε όποιον του το ζητήσει».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς θεωρεί πως η διαδικασία των ελέγχων προκαλεί ένα επιπλέον κόστος στην κάθε επιχείρηση γιατί προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού πριν την είσοδο, θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον άτομα που θα αναλάβουν τους ελέγχους ιδιαίτερα σε μπαρ, κλαμπ και νυχτερινά μαγαζιά, όπου η προσέλευση γίνεται μαζικά:

«Tα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σανίδα σωτηρίας ειδικά για τις επιχειρήσεις που οκτώ μήνες παρέμεναν κλειστές. Θα πρέπει να τα σεβαστούμε αν θέλουμε να προλάβουμε το υπόλοιπο καλοκαίρι. Ωστόσο δημιουργούν επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις, καθώς θα χρειαστεί να προσληφθούν επιπλέον ένα με δύο άτομα που θα αναλάβουν τους ελέγχους, ώστε να γίνονται άμεσα και πάνω απʼ όλα γρήγορα. Δεν μπορεί ο εμβολιασμένος που έρχεται στο μαγαζί σου να περιμένει σε ουρά για να μπει μέσα. Από τη στιγμή που πληρεί τις προϋποθέσεις θέλει να εξυπηρετηθεί άμεσα. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνονται με ταχύτητα, ειδικά τώρα με τον τουρισμό, διαφορετικά θα υπάρξουν παρεξηγήσεις με τους πελάτες».

Εκτός όμως από τους εσωτερικούς χώρους, μέσα στους οποίους ανήκουν και κάθε λογής ημιμόνιμες κατασκευές που θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους και πελάτες που είχαν νοσήσει με κορωνοϊό, οι εξωτερικοί χώροι είναι μεικτοί, καθώς εκεί θα μπορούν να κάθονται και μη εμβολιασμένοι. Στην περίπτωση όμως που κάποιος μη εμβολιασμένος θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το WC της επιχείρησης, θα μπορεί να το επισκεφτεί κανονικά με την υποχρέωση να φορά μάσκα κατά την παραμονή του σε αυτό.

Σημαντικό είναι στις επιχειρήσεις να έχουν τοποθετηθεί και τα αντίστοιχα σήματα χώρων ή COVID free badges ώστε οι θαμώνες να γνωρίζουν και με τη βούλα πως μπαίνουν σε έναν άκρως προστατευμένο χώρο, εξηγεί η πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΕΣΚΚΕΔΙ) Νίκη Κωνσταντίνου:

«Από τη στιγμή που το προσωπικό θα είναι κι αυτό εξ ολοκλήρου εμβολιασμένο, τότε μόνο η επιχείρηση θα μπορεί να τοποθετήσει εξωτερικά το αυτοκόλλητο για το πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό, διαφορετικά όχι. Τα νέα μέτρα δεν επηρεάζουν το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις. Στα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα κλαμπ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εμβολιασμένοι σε όλη τη χώρα είναι άνω των 65 και 70 ετών, που δεν αποτελούν πελάτες τέτοιων χώρων έτσι κι αλλιώς. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα 5% με 10% των ηλικιών που διασκεδάζουν σε τέτοιους χώρους έχει εμβολιαστεί. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας δεν θα εμβολιαστεί επειδή θα θέλει να πάει να πιει ένα ποτό ή έναν καφέ έξω από το σπίτι του, θα εμβολιαστεί γιατί θα τον πείσει ο γιατρός του. Δεν είμαστε αντιεμβολιαστές, αντιθέτως την υγεία μας θέλουμε να προφυλάξουμε. Οι γιατροί πρέπει να πείσουν τον κόσμο ώστε να επισπευστεί η ατομική ανοσία».

Πολυμέσα