Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:51:52

Kεραμέως: Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες αλλά και αποφοίτους

«Είναι πολύ εύκολο να δίνεις φρούδες ελπίδες, είναι πολύ εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια αδιαφορώντας για την προοπτική αυτών των νέων», υποστήριξε η Νίκη Κεραμέως απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα που ζήτησε αναστολή εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.


«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το 30-40% δεν αποφοιτούσε ποτέ

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», είπε η Νίκη Κεραμέως και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, «από 30% έφτασε στο 40%, αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

Τι κρύβει η φιέστα του Σουλτάνου στα Κατεχόμενα

«Αυτό είναι πρόβλημα γιατί εγκλωβίζουμε τους νέους μας. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν προοπτική, να έχουν διεξόδους, να έχουν επιλογές. Όταν όμως μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, χωρίς να πληροίς τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καταλήγεις εγκλωβισμένος. Καταλήγεις με ένα απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να μπορείς να κάνεις το βήμα παραπέρα», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε πως είναι πολύ εύκολο για έναν πολιτικό να λέει «όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια», αδιαφορώντας για το εάν αυτά τα παιδιά θα αποφοιτήσουν.

«Είναι πολύ εύκολο να δίνει φρούδες ελπίδες, είναι πολύ εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια αδιαφορώντας για την προοπτική αυτών των νέων», επέμεινε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, πήγε στο πανεπιστήμιο, δεν βρήκε δουλειά και στη συνέχεια πήγε στο δημόσιο ΙΕΚ για να πάρει μια ειδικότητα, που θα επιτρέψει γρήγορα να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του, να ακολουθήσει την προτίμησή του.

Τμήμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα».
«Εδώ ήμασταν κάποιοι, όταν ερχόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτικές τροπολογίες, των τελευταίων λεπτών, και παρακαλούσαν τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξει ένα τμήμα και στη δική τους εκλογική περιφέρεια. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 0,6 και με 1, και με 2, και με 3 στα 20, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης, σε κάποια από τα τμήματα αυτά, είναι 3 στους 100 κατ΄έτος», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε:

«Τα τμήματα μηχανικών, τα πήγατε από 47 σε 71. Τις Γεωπονικές, από 3 σε 10, αδιαφορώντας που θα πάνε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε και αποφοίτους. Μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει».
Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι όταν μπουν στο site του υπουργείου για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους, έχουν δύο επιλογές, το μηχανογραφικό για το πανεπιστήμιο και το μηχανογραφικό για να μπουν σε δημόσιο ΙΕΚ με ειδικότητες που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δεν θα είχε μπει ούτε πέρσι στην αρχιτεκτονική

Αναφορικά με την επιστολή υποψηφίου που ανέγνωσε στην ολομέλεια ο κ. Τσίπρας, η υπουργός Παιδείας είπε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος πέτυχε 13,6 στα 20 στο σχέδιο για να μπει Αρχιτεκτονική.

«Πιθανότατα ούτε και πέρυσι θα είχε μπει στην αρχιτεκτονική με 13,6 στα 20. Αλλά εδώ υπάρχει και μια παράμετρος που δεν είναι αμελητέα. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε λόγο και τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να επιλέξουν τον συντελεστή της βάσης. Υπάρχουν αρχιτεκτονικές σχολές, οι οποίες επέλεξαν η βάση να είναι στο 80% της μέσης επίδοσης. Άλλες να είναι στο 110%. Δώσαμε λόγο στα πανεπιστήμια», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε:

«Για παράδειγμα, κύριε Τσακαλώτο, στα πανεπιστήμια που έχετε φοιτήσει εσείς, εκείνα αποφασίζουν τα κριτήρια εισαγωγής».
9000 περισσότερα παιδιά από πέρσι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
Απαντώντας στις επικρίσεις για τον αριθμό των υποψηφίων που μένουν εκτός ΑΕΙ, η υπουργός ανέφερε: «Λέγατε ότι θα μείνουν εκτός επιπλέον 25.000 παιδιά, 30.000 επιπλέον, 40.000 επιπλέον. Η πραγματικότητα είναι, με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, ότι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι, δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή».

Αλλά και στην κατηγορία που εκτόξευσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ντιλάρει», η υπουργός Παιδείας απάντησε με υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Νίκο Φίλη που «για πρώτη φορά στην ιστορία, έδωσε τη δυνατότητα σε αποφοίτους κολλεγίων να μπουν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» και υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Κώστα Γαβρόγλου αντίστοιχη.

«Κάνατε κάτι που έπρεπε να κάνετε γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση αλλά δεν έχετε το θάρρος της γνώμης σας. Αυτή είναι η υποκρισία σας», είπε η υπουργός Παιδείας και απάντησε και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει κατάργηση της ελάχιστης βάσης: «Σας δείχνω δημοσκόπηση προχθεσινή που λέει ότι πάνω από το 70% θέλει την ελάχιστη βάση και πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό πάνω από 55% θέλουν την ελάχιστη βάση. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η κοινωνία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline