Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλοιό οι αντιεμβολιαστές γιατροί

Ιατρικοί σύλλογοι κινούν πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος μελών τους για δημόσιες τοποθετήσεις κατά του εμβολιασμού.

Το μήνυμα στο προφίλ της γιατρού στο Facebook ήταν γραμμένο με κεφαλαία γράμματα, συνοδευόμενο και από συστοιχίες θαυμαστικών, ίσως σε μια απόπειρα να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση στους ισχυρισμούς της. «Πείτε όχι στα εμβόλια κατά της COVID-19» προέτρεπε και έκανε λόγο για «μεγάλες παρενέργειες» και «διαταραχές στο ανθρώπινο DNA». Ηταν 17 Μαΐου όταν μοιράστηκε δημοσίως αυτή την ανάρτηση, η οποία πλέον δεν είναι προσβάσιμη. Πέρασαν δύο μήνες, ώσπου στις 16 Ιουλίου της επιβλήθηκε με απόφαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας πρόστιμο 3.000 ευρώ για παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Η δημόσια ανάρτηση της γιατρού στη Λάρισα είχε αναπαραχθεί αυτούσια την ίδια και την επόμενη ημέρα τουλάχιστον σε δύο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Η κινητοποίηση του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, προέδρου του τοπικού ιατρικού συλλόγου, υπήρξε άμεση. Στις 18 Μαΐου στάλθηκε στη γιατρό κλήση σε απολογία, δίνοντας, όπως προβλέπεται, περιθώριο 15 ημερών για να προετοιμάσει το υπόμνημά της. Ο πρόεδρος ενός ιατρικού συλλόγου μπορεί να εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία εις βάρος άλλου μέλους, δίχως να έχει προηγηθεί σχετική καταγγελία και να επιβάλει ποινή, εφόσον διαπιστώσει ότι η κρινόμενη συμπεριφορά «δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία, ή μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα».

«Αυτές οι απόψεις αποπροσανατολίζουν και παραπληροφορούν», λέει στην «Κ» ο κ. Γιαννακόπουλος. «Το πιο ευέλικτο όργανο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το πειθαρχικό του προέδρου γιατί μπορεί να εκδοθεί πιο γρήγορα η απόφαση και να παίξει κάποιο ρόλο, να αποτρέψει άλλους από παρόμοιες ενέργειες». Ο νόμος 4512/2018 δίνει στους προέδρους ιατρικών συλλόγων τη δυνατότητα να εξετάσουν πειθαρχικά κάποιο παράπτωμα. Την ίδια δυνατότητα, βάσει του νόμου, έχουν και τα πειθαρχικά συμβούλια των συλλόγων, αλλά σε περίπτωση κινητοποίησής τους η διαδικασία μπορεί να αποδειχτεί πιο χρονοβόρα.

Μετά την έκδοση της απόφασης στη Λάρισα επικοινώνησαν με τον κ. Γιαννακόπουλο συνάδελφοί του από τους ιατρικούς συλλόγους της Χίου, της Αρτας και της Φωκίδας για να ανιχνεύσουν και εκείνοι πιθανούς μελλοντικούς τρόπους αντιμετώπισης αντίστοιχων αντιεμβολιαστικών καλεσμάτων. Μπορεί τα περιστατικά γιατρών που τάσσονται κατά των εμβολιασμών εν μέσω πανδημίας να είναι μεμονωμένα, όπως φαίνεται όμως δεν περιορίζονται σε μια γωνιά της Ελλάδας. Η «Κ» παρουσιάζει πώς ιατρικοί σύλλογοι προσπαθούν να διαλύσουν θεωρίες συνωμοσίας ή τον σπόρο της αμφιβολίας που διασπείρουν με τοποθετήσεις και δηλώσεις τους κάποιοι –έστω και λίγοι αριθμητικά– συνάδελφοί τους.

Το ζήτημα είναι λεπτό στη διαχείρισή του. Αφενός μέλη της ιατρικής κοινότητας θεωρούν ότι οι όποιες ποινές επιβάλλονται θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο μέλλον και αποτρεπτικά. Αφετέρου υπάρχει ο προβληματισμός ότι οποιαδήποτε προβολή και δημοσιοποίηση αυτών των υποθέσεων, έστω και εμμέσως, «ηρωοποιεί» τους πειθαρχικά ελεγχόμενους γιατρούς, οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να επενδύσουν σε αυτές τις ποινές για να οικοδομήσουν ένα υποτιθέμενο «αντισυστημικό» προφίλ.

«Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός, είναι επιστήμονας. Είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες», δήλωσε για τους αντιεμβολιαστές γιατρούς στις 26 Ιουλίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση του συνταγμένου οργάνου της Πολιτείας, είτε είναι δημόσια διοίκηση είτε είναι ιατρικοί σύλλογοι να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς».

Κλήση σε απολογία

Αυτή την εβδομάδα δύο γιατροί έχουν κληθεί σε απολογία ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αρτας για δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ένας εξ αυτών είχε μιλήσει σε συγκέντρωση σε πλατεία της πόλης. Ο άλλος γιατρός είχε δώσει μέσα στον Ιούλιο συνέντευξη σε τοπική ιστοσελίδα και σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, να δηλώνει τα εξής: «Το εμβόλιο δεν παρέχει καμία ανοσία, οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους έχουν τα ίδια αντισώματα. (...) Τον κορωνοϊό τον έφτιαξαν για να φτιαχτεί και το εμβόλιο. Το εμβόλιο έχει συγκεκριμένη αλληλουχία, έχει ως στόχο την καταστροφή του ανθρώπου και τη μείωση του πληθυσμού – και το λέω ξεκάθαρα».

Σε ανακοίνωσή του στις 23 Ιουλίου ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας παραλλήλισε τους «αρνητές» του σήμερα με τους αντιδρώντες απέναντι στο εμβόλιο της ευλογιάς το 1853. «Η άρνηση και η απόρριψη στο νέο και το καινοτόμο δεν αποτελεί σύγχρονο ρεύμα αμφισβήτησης, αλλά ένα φοβικό σύνδρομο, ερχόμενο από τα βάθη της Ιστορίας», ανέφερε. «Ως ιατρικός σύλλογος που θεσμικά έχουμε ρόλο επιστημονικού συμβούλου της Πολιτείας, οφείλουμε να αποκηρύξουμε ως αντιεπιστημονικές, ανυπόστατες και επικίνδυνες τέτοιες απόψεις. Από όπου κι αν προέρχονται, από όποιον κι αν διατυπώνονται». Οι δύο γιατροί φέρονται να υποστηρίζουν τώρα ότι τάσσονται μόνο κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ότι δεν είναι αρνητές ή αντιεμβολιαστές και ότι δεν είχαν στόχο να υποκινήσουν πολίτες. Οι ισχυρισμοί τους θα εξεταστούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διερεύνηση δύο παρόμοιων περιστατικών από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Πρόκειται για έναν γιατρό που προχώρησε σε δημοσιεύσεις κατά των εμβολιασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για έναν ακόμη ο οποίος έχει καταγγελθεί από πολίτη για διατύπωση παρόμοιων θέσεων. «Σε αυτό το στάδιο εξετάζεται από τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο κατά πόσο όσα έχουν πει αντίκεινται στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και εάν θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο. Βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως οφείλουμε, με τη διαδικασία που προβλέπεται», δηλώνει στην «Κ» ο Ευθύμης Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ο Φώτης Πατσουράκος, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών λέει στην «Κ» ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον τρεις παρόμοιες διαδικασίες με κλήση γιατρών σε απολογία. «Υπάρχει μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα. Ο ιατρικός σύλλογος πράττει τα δέοντα, όσα προβλέπονται από τη δεοντολογία και το καταστατικό μας», λέει.

Πολυμέσα