Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:20:56

Αναβιώνει, δυστυχώς ο εφιάλτης του 2007 επί διακυβέρνησης Κ.Καραμανλή

Εφιαλτικές προβλέψεις για πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης – Ο ρόλος του πρωτοφανούς καύσωνα, οι αδυναμίες του συστήματος δασοπυρόσβεσης και η ελλιπής διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών.


«Είναι προφανές ότι τις επόμενες ημέρες θα επανέλθει πλήρως ο εφιάλτης του 2007, με νέες πρωτοφανείς υπερπυρκαγιές που θα αποτεφρώσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς να περιορίζονται έως ότου κατακάψουν τα πάντα». Σε αυτή την εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής», ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής, σε σχέση με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με τις πύρινες λαίλαπες των τελευταίων εβδομάδων και τη μετατροπή της χώρας σε πυριτιδαποθήκη, λόγω του πολυήμερου καύσωνα που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Μεγάλη ξηρότητα λόγω του καύσωνα

Και συνέχισε τη σύγκριση αυτών που συμβαίνουν σήμερα με το 2007: «Τότε είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με λίγες βροχοπτώσεις που είχε οδηγήσει από την αρχή του καλοκαιριού σε πύρινους ολέθρους με την καταστροφή του ελατοδάσους της Πάρνηθας στις 28 Ιουνίου και αργότερα τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, την Εύβοια, τη Λακωνία αλλά και στην Αττική με περίπου 2.700.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης.

Φέτος οι πρωτοφανείς καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη ξηρότητα από το 2007 και έτσι, μετά τις τρομακτικές πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Σταμάτα, Βόρεια Εύβοια, Αχαΐα, Ρόδο, Ηλεία που κατέκαψαν μέσα σε λίγα 24ωρα περισσότερα από 150.000 στρέμματα, αναμένονται νέες δραματικές καταστάσεις όπου εκτός από τους στροβιλισμούς στο μικροκλίμα της φωτιάς, θα προστεθούν και οι ισχυροί άνεμοι. Και είναι ίσως εντυπωσιακή σύμπτωση ότι η προηγούμενη μεγάλη καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου – πάλι με 10.000 στρέμματα αποτεφρωμένου δάσους – είχε σημειωθεί το 1987 μετά τον φονικό καύσωνα εκείνου του καλοκαιριού...».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline