Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:04:36

Καθηγητής Συνολάκης για τις εκκενώσεις στις φωτιές: Αν δεν είχαμε το 112, θα είχαμε θρηνήσει θύματα

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει σε σχέση με τη διαχείριση αυτής της Μεγα-πυρκαγιάς, ώστε να περιοριστεί η έκτασή της και να σβήσει πιο γρήγορα, αυτό είναι το ζητούμενο εδώ».

«Δεν είναι μια πυρκαγιά όπως ήταν στο Μάτι, που μπορούσαμε πάρα πολύ γρήγορα να καταλάβουμε ότι ο λόγος που πέθαναν 103 άνθρωποι ήταν επειδή δεν υπήρξε εκκένωση. Εδώ υπήρξαν εκκενώσεις. Τις απαντήσεις για τη διαχείριση θα τις δούμε σε βάθος χρόνου» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις Μεγα-πυρκαγιές
Και προσθέτει: Σε άλλες περιοχές, όπως στην Καλιφόρνια, που έχει τις ίδιες συνθήκες με την Ελλάδα, ξηροκλιματικές συνθήκες, περίπου την ίδια βλάστηση, οι πυρκαγιές καίνε για πάρα πολλές εβδομάδες. Μία πυρκαγιά που καίει τώρα, η Ντίξι, έχει ήδη κάψει 2.000.000 στρέμματα. Εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλάδα γιατί δεν είχαμε καύσωνες.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις Μεγα-πυρκαγιές και να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς στην Πυροσβεστική ότι η πυρκαγιές θα διαρκούσαν για τόσες μέρες. Αιφνιδίασε ο αριθμός των πυρκαγιών και ο χρόνος που διήρκεσαν λόγω του φοβερού καύσωνα».

Το 2020 κάηκε περίπου το 4% της έκτασης της Καλιφόρνιας, που είναι περίπου όσο ολόκληρη η Ελλάδα. «Εκεί έχουν πάρα πολύ καλά συστήματα πυρόσβεσης, είναι πολύ οργανωμένοι και σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μπει σε μια πορεία που θα πρέπει να συγκρατήσουμε την κλιματική αλλαγή, γιατί θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τις Μεγα-πυρκαγιές».

«Όταν έχουμε δει μια πυρκαγιά να καίει για 10 μέρες, μια Μεγα-πυρκαγιά, πρέπει να προετοιμαστούμε για πυρκαγιές διαρκείας στο μέλλον και παίζει μεγάλο ρόλο το τι κάνουμε με τα περιαστικά δάση, γιατί ναι μεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά το γεγονός ότι έχουμε σπίτια μέσα ή δίπλα σε δάση, καλώδια της ΔΕΗ, αυτό δεν βοηθά ούτε τη διαχείριση ούτε την κατάσταση», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

«Να ξανασκεφτούμε τον πολεοδομικό μας σχεδιασμό»
«Χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τον πολεοδομικό μας σχεδιασμό και να καταλάβουμε ότι όταν μπαίνουν όρια, υπάρχουν για έναν λόγο, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οταν επί δεκαετίες αυτό σαν κοινωνία το αγνοούμε και πάμε να νομιμοποιήσουμε τα αυθαίρετα, τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι σωστό για να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα να καίγονται τα δάση. Ένα άλλο κομμάτι είναι η διαχείριση των δασών, ο καθαρισμός τους, γιατί θα πάμε σε ένα ανάγλυφο περίπου όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων, σε όλη την Ελλάδα».

«Αν είχαμε το 112 στο Μάτι, θα υπήρχαν λιγότερα θύματα»
«Μέχρι στιγμής, εδώ δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Το βασικό στοιχείο της μελέτης στο Μάτι είναι ότι άλλαξε το δόγμα της ελληνικής πολιτικής προστασίας, βρήκαμε την έγκαιρη προειδοποίηση, μπήκε το 112. Η μελέτη μου για το Μάτι ανέδειξε ότι αν υπήρχε το 112 θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα και αν είχε δοθεί πολύ έγκαιρα δεν θα είχαμε κανένα θύμα», είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Εξηγώντας πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του 112, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ακούν ραδιόφωνο, να μη βλέπουν τηλεόραση, να μην ακούν την αστυνομία, ακόμα και σε επίπεδο προετοιμασίας, τα μηνύματα που στέλνονται και δίνουν οδηγίες να κλειστούν παράθυρα, καμινάδες, «προετοιμαστείτε για εκκένωση», «εκκενώστε», «αυτό, σε συνδυασμό με την αστυνομία, που έδρασε πάρα πολύ καλά, έκανε φοβερή δουλειά. Αν λάβεις το μήνυμα από το 112 και δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου».

Ο Κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μερική ασφάλιση των σπιτιών, υποχρεωτική, και βάσει αυτής να βγαίνουν αποζημιώσεις, γιατί εξετάζεται η επικινδυνότητα από τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να τα ασφαλίσουν και αυτή η αξιολόγηση είναι σημαντική για τον ιδιοκτήτη, για να καταλάβει ο ίδιος τις αδυναμίες που έχει η κατοικία του και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.

«Όλη μου την επιστημονική καριέρα έχω δει τι διαφορά κάνει η εντολή εκκένωσης από τη μη εκκένωση σε ακραία φυσικά φαινόμενα, τσουνάμι, πλημμύρες, πυρκαγιές, το έχω δει σε μέρη όπως η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Χιλή. Ήξερα από την αρχή στο Μάτι ότι το βασικό διαχειριστικό σφάλμα ήταν ότι δεν εδόθη εντολή εκκένωσης και αυτό θα έσωζε ζωές».

«Κάποιοι θέλουν να με φιμώσουν»
«Η στάση ορισμένων, κάθε φορά που βγαίνω και λέω την επιστημονική μου άποψη, είναι να βγαίνουν αμέσως να τη χλευάζουν και να την ειρωνεύονται. Όλα αυτά είναι απόπειρες φίμωσής μου. Αυτά είναι τελείως μεσαιωνικά. Μόνο στον Μεσαίωνα αν υπήρχε ένας επιστήμονας που έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που πρέσβευαν ορισμένοι, έβγαιναν και προσπαθούσαν να τον κάψουν. Οτιδήποτε λέω βγαίνει προς τα έξω ως μια τελείως διαφορετική εικόνα. Το μήνυμα είναι ότι κάθε φορά που θα βγαίνεις, θα δέχεσαι επίθεση, γι' αυτό να μη λες την επιστημονική σου άποψη, κάτσε στ' αυγά σου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline