Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:16:38

Αφγανιστάν – Οι γυναίκες δημοσιογράφοι συνεχίζουν την ανταπόκριση

Οι Αφγανές γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν «παγώσει» από τον φόβο τους και γνωρίζουν ότι είναι «στόχοι επειδή ήταν τόσο ανοιχτά εναντίον των Ταλιμπάν στο παρελθόν.

Αφού οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, πολλές γυναίκες φοβούνται για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται ως δημοσιογράφοι όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Αφγανές γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν «παγώσει» από τον φόβο τους και γνωρίζουν ότι είναι «στόχοι επειδή ήταν τόσο ανοιχτά εναντίον των Ταλιμπάν στο παρελθόν», ανέφερε η Clarissa Ward του CNN

Παρά αυτούς τους φόβους, γυναίκες δημοσιογράφοι από το TOLO, έναν αφγανικό ειδησεογραφικό μέσο, μεταδίδουν από τους δρόμους της Καμπούλ, όπως φαίνεται σε ένα tweet από τον Saad Mohseni, διευθυντή του Moby Media Group, ο οποίος επιβλέπει πολλές αφγανικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του TOLO, και λειτουργεί στη Μέση Ανατολή και νότια-κεντρική Ασία.

Our brave female journalists out and about in Kabul this morning ⁦@TOLOnews⁩ pic.twitter.com/tAC29Y2zIG
— Saad Mohseni (@saadmohseni) August 17, 2021

Νωρίτερα την Τρίτη, μια γυναίκα δημοσιογράφος του TOLO, η Beheshta Arghand, πήρε συνέντευξη από τον ανώτερο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Abdul Haq Hammad στον αέρα – μια συνέντευξη που θα ήταν αδιανόητη όταν η ένοπλη ομάδα κυβερνούσε το Αφγανιστάν πριν από δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια, οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή και τους επέτρεψαν να βγουν έξω μόνο όταν ήταν πλήρως καλυμμένες με μπούρκα και συνοδεύονταν από έναν άντρα συνοδό.

Ο Miraqa Popal, επικεφαλής ειδήσεων στο TOLO, ανέβασε επίσης στο Twitter μια φωτογραφία της μετάδοσής τους με μια γυναίκα παρουσιάστρια, ακολουθούμενη από ένα άλλο tweet που δείχνει την πρωινή συνάντηση της εφημερίδας που περιελάμβανε γυναίκες δημοσιογράφους.
Οι Ταλιμπάν λένε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, υποσχόμενοι ότι οι γυναίκες θα διατηρήσουν ορισμένα δικαιώματα υπό την ανανεωμένη ηγεσία τους.

Η Ward μίλησε με μαχητές των Ταλιμπάν τη Δευτέρα, οι οποίοι της είπαν ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι θα εξακολουθούν να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους, εφόσον τηρούν τους κανόνες τους. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι, είπε, θα πρέπει να φορούν το niqab και δεν θα πρέπει να συναναστρέφονται με άνδρες εκτός της οικογένειάς τους.

Απειλές κατά δημοσιογράφων

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να φοβούνται την επιστροφή στις σκοτεινές μέρες, με ορισμένες γυναίκες δημοσιογράφους να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μετά τους Ταλιμπάν.

Λέγεται ότι αρκετές γυναίκες δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλητικές κλήσεις από τους Ταλιμπάν, με τις κλήσεις να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε η πηγή. Μια εξέχουσα γυναίκα δημοσιογράφος στην Καμπούλ είπε ότι δέχτηκε μια απειλητική κλήση από τους Ταλιμπάν, λέγοντάς της ότι «θα έρθουν σύντομα».

Την Κυριακή τα σπίτια δύο γυναικών δημοσιογράφων αγνώστων στοιχείων επισκέφθηκαν Ταλιμπάν μαχητές, δήλωσε μια επαφή των γυναικών στο CNN τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι και οι δύο γυναίκες κλονίστηκαν πολύ ψυχολογικά.
Μια έκθεση του Απριλίου Human Rights Watch διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν στο στόχαστρο δημοσιογράφους και άλλες εργαζόμενες στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών δημοσιογράφων, ειδικά εκείνων που εμφανίζονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπορεί να στοχοποιούνται όχι μόνο για θέματα που καλύπτουν αλλά και για αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων που απαγορεύουν στις γυναίκες να είναι σε δημόσιο ρόλο και να εργάζονται έξω από το σπίτι», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι «ένα πρόσφατο κύμα βίαιων επιθέσεων οδήγησε αρκετές εξέχουσες γυναίκες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους ή να φύγουν εντελώς από το Αφγανιστάν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline