Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mε εξάρτυση Αμερικανών πεζοναυτών οι Ταλιμπάν

Τα όπλα χειρός, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και κάθε τμήμα του εξοπλισμού των Αμερικανών πεζικαρίων έχουν ουσιαστική αξία για τους Ταλιμπάν. 

ΚΑΜΠΟΥΛ. Σύγχρονο εξοπλισμό απέκτησαν οι Ταλιμπάν χάρη στην κατάρρευση του αφγανικού στρατού, οι άνδρες του οποίου άφησαν πίσω τους πλούσια λεία όπλων, πυροβόλων, ακόμη και ελικοπτέρων και αεροσκαφών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ προμήθευσαν εξοπλισμό αξίας 18 δισ. δολαρίων στον αφγανικό στρατό, σύμφωνα με έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ενώ το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης ήταν της τάξης των 10 δισ. δολαρίων. Ανησυχία προκαλεί η πληθώρα βιομετρικών στοιχείων που είχαν εξασφαλίσει οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για την ταυτοποίηση διερμηνέων και συνεργατών τους. Αν τα δεδομένα αυτά πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, οι σημερινοί κυρίαρχοι της χώρας αναμένεται να εκδικηθούν τους προδότες.

Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που απέκτησαν οι Ταλιμπάν, όπως τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη, έχει αξία μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους. Τα προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη απαιτούν άλλωστε γνώσεις, δαπανηρή συντήρηση και ανταλλακτικά.

Τα όπλα χειρός, όμως, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και κάθε τμήμα του εξοπλισμού των Αμερικανών πεζικάριων έχουν ουσιαστική αξία για τους Ταλιμπάν. «Τα λάφυρα που φοριούνται λειτουργούν και ως έμμεση προειδοποίηση για επικείμενη βία. Εντυπωσιακές είναι επίσης οι ομοιότητες του εξοπλισμού μεταξύ μαχητών Ταλιμπάν και Αμερικανών μελών ακροδεξιών οργανώσεων. Και οι δύο ομάδες αναγνωρίζουν ότι η επίδειξη στρατιωτικού εξοπλισμού προβάλλει εικόνα ροπής στη βία, λειτουργώντας αποτρεπτικά», λέει η ειδικός αμυντικών μελετών Κάθριν Κουζμίνσκι. Πάνοπλοι Ταλιμπάν, εξοπλισμένοι με αμερικανικά όπλα και στολές ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, περιπολούσαν χθες στους δρόμους της Καμπούλ, επιδεικνύοντας με υπερηφάνεια τα τρόπαιά τους.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, περίπου 50 αεροσκάφη της αφγανικής αεροπορίας κατέφυγαν στο Ουζμπεκιστάν, όπου οι χειριστές τους ζήτησαν άσυλο. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι η διασπορά εύχρηστων αλλά επικίνδυνων συστημάτων, όπως είναι ο εξοπλισμός νυχτερινής όρασης και τα πολεμικά τυφέκια.

Πολυμέσα