Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:56:54

Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του τόνισε ότι δεν απολογείται που υπερασπίστηκε τα σύνορα της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έβρου.

«Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια και για το ζήτημα του Αφγανιστάν. Είπε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές που θα προκύψουν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Σημείωσε ότι η Τουρκία «μπορεί να κάνει περισσότερα» από ό, τι κάνει σε αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει με την Ευρώπη.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μερικές χώρες της Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα με το μεταναστευτικό. «Είναι άδικο» για την Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Επιπλέον αντιμετωπίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αύριο θα επισκεφθώ τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών.

Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, λέγοντας με νόημα: «Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει και ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline