Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:42:49

Απίστευτες ιστορίες απάτης με τη στήριξη των πυρόπληκτων

Αιτήσεις από 500 διαφορετικά ΑΦΜ για ζημιές σε μόλις... έξι κτίρια. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει τεθεί μια σειρά πιθανών περιπτώσεων καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης που αφορούν πληγέντες από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συγκέντρωση στοιχείων από ελέγχους και διασταυρώσεις αιτήσεων, οι οποίες έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, έχουν εντοπιστεί διάφορα... περίεργα φαινόμενα.

Ενδεικτικά:
• Σε συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- διαπιστώθηκαν ζημίες συνολικά σε έξι κτίρια, είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους, έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 Α.Φ.Μ.
• Πάνω από 4.700 Α.Φ.Μ. υπέβαλαν δήλωση Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων μετά την 10η Αυγούστου του 2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.
• Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.
Για αυτό τον λόγο, αποφασίστηκε το προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής των επίμαχων αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου και της διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους.

Σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεσμεύονται να παραπέμψουν τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα, οι δύο φορείς βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr αίτηση για τη χορήγηση κρατικής αρωγής, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση ή ακόμη και ανάκληση έως τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline