Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:08:01

Λέκκας στο kathimerini.gr: Οι τέσσερις λόγοι που δέκα περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν με πλημμύρες

«Καμπανάκι» για δέκα περιοχές στη χώρα, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες και κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες. Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους τουλάχιστον δέκα περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα, αντίστοιχα εκείνων της Εύβοιας εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Επισημαίνει την ανάγκη περισσότερων παρεμβάσεων στις πληγείσες περιοχές, ενώ, πέραν των πυρκαγιών, σημειώνει ως αιτίες την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, χτύπησε «καμπανάκι» για δέκα περιοχές στη χώρα, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες και κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν τρεις περιοχές στην Αττική, πέντε στην Εύβοια και δύο στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Ιστιαία, τη Λίμνη, την Αγία Άννα και το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Γεράνεια Όρη της Αττικής και τον δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο.

Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής, στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι υψηλός δεδομένων των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο υδρογραφικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμοί μεγάλων περιοχών». Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- χρειάζεται να γίνουν «περισσότερα έργα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές», την ώρα που κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι αναγκαίες δράσεις έχουν καθυστερήσει.

Ερωτηθείς για άλλα σημεία της χώρας, όπου τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές όπως η Ρόδος, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως η λεκάνη απορροής δεν περνάει από τα καμένα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με μία βροχόπτωση 50 χιλιοστών, όταν η κακοκαιρία «Ιανός» πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε φέρει τουλάχιστον 227 χιλιοστά βροχής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline