Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «φωτιά» των ανατιμήσεων, η κοινωνία και η Κυβέρνηση

Κατ' αντιστοιχία με την πανδημία, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει με μια επίμονη αισιοδοξία το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων. Η μόνιμη επωδός είναι ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, ωστόσο η εικόνα της αγοράς φανερώνει στοιχεία τα οποία εντείνουν την ανησυχία.


Πέραν των αυξήσεων στα καύσιμα, είναι πλέον αισθητή η αύξηση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης και κυρίως στα σιτηρά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει έως και σε υπετριπλασιασμό των τιμών παραγωγού και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις ως προς το αν και κατά πόσον η τάση αυτή είναι δυνατόν να αναστραφεί τους προσεχείς μήνες.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο λόγω της εκτίμησης ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην παραγωγή σιτηρών, δεν θα είναι δυνατή η υποχώρηση των τιμών στα προηγούμενα επίπεδα, δεδομένου ότι η εξέλιξη των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, το οποίο είχε συμπιεστεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.

Πολυμέσα