Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πενήντα συνδικαλιστές έκλεισαν δύο προβλήτες της Cosco, παρά τη δικαστική απόφαση

Σφοδρές αντιδράσεις σε εμπόρους και επιχειρήσεις έχει προκαλέσει η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.

Την απεργία κάλεσε η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) που συνδέεται με το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Dport Services (Cosco) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά το εργατικό δυστύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων προχώρησε «με πνεύμα καλής θέλησης και με σαφή επιδίωξη τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης», προχώρησε στην υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους.

Η εταιρεία τελικά έκανε δεκτά τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων, όπως την εφαρμογή βάρδιας και αύξηση της πόστας από τέσσερα σε πέντε άτομα, τη συγκρότηση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας και τη κατάργηση της κόντρα βάρδιας. Σύμφωνα με τη Dport, σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τα δυο σωματεία εργαζομένων, καθώς εκκρεμεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης που θα δείξει ποιο σωματείο είναι αρμόδιο να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ.

Κρίθηκε παράνομη η απεργία, αλλά συνεχίζεται με κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Η πλευρά της Cosco εξηγεί ότι η ΕΝΕΔΕΠ -μέλη της οποίας έχουν κλείσει τους δυο προβλήτες στο λιμάνι- έχει 475 μέλη, ενώ το Συνδικάτο Εργαζομένων -το οποίο αναγνωρίζει και υπέγραψε τη ΣΣΕ το 2019- έχει 1076 μέλη. «Πάρα ταύτα, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το οποίο μάλιστα δεν έχει ψηφιστεί από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στις πρόσφατες εκλογές, προκήρυξε εκ νέου απεργία για 1 και 2 Δεκεμβρίου, η οποία εκ νέου κρίθηκε παράνομη από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε απεργία με τα ίδια αιτήματα για τις ίδιες μέρες και ώρες. Η Εταιρία DPort έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της τουναντίον το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ όχι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ κρίθηκε παράνομη και καλέστηκε νέα απεργία από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να τούς καλύψει. Από τις 5 το πρωί μια ομάδα 50 συνδικαλιστών έχει μπλοκάρει τους δυο σταθμούς:

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ΟΛΠ, γίνεται λόγος για μια παράνομη κινητοποίηση σωματείου μειοψηφίας των εργατών.

Πολυμέσα