Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:45:30

Η Omicron δεν είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, δείχνει νέα έρευνα

Το Imperial College του Λονδίνου ολοκλήρωσε μια νέα μελέτη σε 31.329 ασθενείς, που νόσησαν με μια εκ των δύο μεταλλάξεων - Με την ενισχυτική δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται από 55% έως 80%.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την παραλλαγή Omicron δεν φαίνονται να είναι λιγότερο σοβαρές από αυτές της μετάλλαξης Δέλτα, δείχνουν τα πρώιμα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου συνέκριναν 11.329 άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη από την Omicron με σχεδόν 200.000 άτομα που μολύνθηκαν με άλλες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε πριν αξιολογηθεί και ανανεώθηκε τη Δευτέρα οι ερευνητές «δεν βλέπουν στοιχεία ότι η Omicron έχει χαμηλότερη σοβαρότητα από την Δέλτα», σύμφωνα με το ποσοστό θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα, είτε από το ποσοστό των κρουσμάτων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από μόλυνση.

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται η Omicron είναι και το γράγημα που ακολουθεί και το οποίο ετοίμασε το Ινστιτούτο Σάγκερ στην Αγγλία.

Η αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Την ίδια ώρα, τα εμβόλια που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αποτελεσματικότητα από 0% έως 20% μετά από δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό της αποτελεσματικότητας αυξάνεται από 55% έως 80% μετά την αναμνηστική δόση.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι αφού ληφθούν υπ' όψιν μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου, οι πιθανότητες επαναμόλυνσης με Όμικρον είναι 5,4 φορές περισσότερες απ' ό,τι με Δέλτα.

Μελέτη εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στην προ-Omicron εποχή έδειξε ότι η λοίμωξη από τον Sars-CoV-2 παρείχε 85% προστασία έναντι μιας δεύτερης λοίμωξης σε διάστημα 6 μηνών. Στην Omicron, η προστασία αγγίζει μόλις το 19%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline