Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:39:56

Άρνηση βίζας στον Στέλιο Κούλογλου για ταξίδι στις ΗΠΑ. Ερώτηση 20 ευρωβουλευτών στην Κομισιόν

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη - Ποιοι την υπογράφουν.


Να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να αρνηθούν την έκδοση βίζας στον Στέλιο Κούλογλου καλούν με ερώτησή τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 20 ευρωβουλευτές με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνεται με έμφαση το γεγονός πως παρά την μεγάλης θεσμικής βαρύτητας παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής ενός από τους τρεις θεσμικούς πυλώνες της ΕΕ, οι αρχές των ΗΠΑ αρνούνται όχι μόνο να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, αλλά απαξιούν ακόμη και να δώσουν κάποια εξήγηση γι' αυτήν.

Εύλογες οι εικασίες για τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόφασης να αρνηθούν οι αρχές των ΗΠΑ την είσοδο στη χώρα τους ενός ευρωβουλευτή διεθνώς καταξιωμένου για τη δουλειά του στην ερευνητική δημοσιογραφία. Οι εικασίες αυτές εδράζονται στην ενόχληση που έχουν επίσημα εκφράσει στο παρελθόν οι ΗΠΑ για αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, όπως για τους «Whistleblowers» ή το «24+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο».

Σε κάθε περίπτωση, η κατ' επανάληψη άρνηση έκδοσης βίζας σε έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή, και μάλιστα για επίσημη αποστολή του Σώματος, χωρίς κάποια εξήγηση χαρακτηρίζεται από τους ερωτώντες ως παραβίαση ορθών διπλωματικών πρακτικών και ζητείται να στιγματιστεί ανοιχτά ως τέτοια από τον αρμόδιο Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικών Πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος οι 20 ευρωβουλευτές ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ισότητα και η αμοιβαιότητα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, που τραυματίζονται από την μονομερή αυτή ενέργεια των Αμερικανικών αρχών.

Εκτός από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παπαδημούλη, την ερώτηση συνυπογράφει από το κόμμα και η Έλενα Κουντουρά. Μεταξύ των ευρωβουλευτών τριών Πολιτικών Ομάδων (Αριστερά, S&D, Πράσινοι) από 9 χώρες που συνυπογράφουν, και ο συμπρόεδρος της Αριστεράς/The Left, Γερμανός Martin Schirdewan.

Η ερώτηση και ο κατάλογος των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν
Γραπτή Ερώτηση προς στον Ύπατο Εκπρόσωπο & Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Borrell σχετικά με την άρνηση των αρχών των ΗΠΑ να εκδώσουν Visa σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πρόσφατα, οι αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν βίζα στον ΕΒ Στέλιο Κούλογλου, προκειμένου να ταξιδέψει στα ΗΕ ως μέλος επίσημης αποστολής του ΕΚ.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες δεν έδωσε κάποια εξήγηση για την απόφαση, παρά την επιστολή με την οποία αιτήθηκε εξηγήσεις ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Η στάση των Αμερικανών αρχών φέρεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η πραγματική αιτία της άρνησης είναι το πρότερο έργο του κ. Κούλογλου ως δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκυμαντέρ. Ο διεθνής οργανισμός για την ελευθερία του Τύπου, Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, τον έχει χαρακτηρίσει "σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα" και η επίσημη έκφραση ενόχλησης των αμερικανικών αρχών με τις δημοσιογραφικές του έρευνες, είναι καταγεγραμμένη.

Θεωρεί ο ΥΕ/ΑΠ ότι οι αμερικανικές αρχές παραβιάζουν χρήστες διπλωματικές πρακτικές με την άρνηση έκδοσης βίζας σε εκλεγμένο ΕΒ;
Θα ζητήσει σαφείς εξηγήσεις για τους λόγους της άρνησης;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να αποκαταστήσει ,την ισοτιμία και την αμοιβαιότητα ανάμεσα στην ΕΕ &τις ΗΠΑ;

1. Konstantinos ARVANITIS (The Left, ΕΛΛΑΔΑ)
2. Dimitris PAPADIMOULIS (The Left, ΕΛΛΑΔΑ)
3. Elena KOUNTOURA (The Left, ΕΛΛΑΔΑ)
4. Martin SCHIRDEWAN (The Left, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
5. Pernando BARRENA (The Left, ΙΣΠΑΝΙΑ)
6. Malin BJORK (The Left, ΣΟΥΗΔΙΑ)
7. Reinhard Hans BÜTIKOFER - (Πράσινοι, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
8. Miguel URBAN CRESPO (The Left, ΙΣΠΑΝΙΑ)
9. Clare DALY (The Left, ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
10. Cornelia ERNST (The Left, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
11. Niyazi KIZILYÜREK (The Left, ΚΥΠΡΟΣ)
12. Dietmar KÖSTER – (S&D, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
13. Chris MAC MANUS (The Left, ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
14. Emmanuel MAUREL (The Left, ΓΑΛΛΙΑ)
15. Helmut SCHOLZ (The Left, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
16. Idoia VILLANUEVA RUIZ (The Left, ΙΣΠΑΝΙΑ)
17. Nikolaj VILLUMSEN (The Left, ΔΑΝΙΑ)
18. Mick WALLACE (The Left, ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
Την ερώτηση υποστηρίζουν οι ΕΒ:
Jose GUSMAO (The Left, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
Marisa MATIAS (The Left, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline