Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:45:04

Εφορία: Λογαριασμοί με μεγάλες κινήσεις στο στόχαστρο – Μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Η ΑΑΔΕ ζητεί στοιχεία από τράπεζες, ιδιωτικά σχολεία, εταιρείες κινητής, νοσοκομεία, ΕΥΔΑΠ. Πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια των φορολογουμένων, τους τόκους αλλά και τα μερίσματα ζητεί από τις τράπεζες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποστείλει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς ή και λογαριασμούς πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΑΑΔΕ αφενός θα προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις αφετέρου με βάση αυτά θα διενεργηθούν διασταυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ελέγχονται και οι κινήσεις των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης μαύρου χρήματος. Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, φέτος θα αυξηθούν σημαντικά οι διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Στόχος είναι να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και η απόκρυψη εισοδημάτων από τους φορολογουμένους. Εκτός από τις τράπεζες, στοιχεία θα αποστείλουν εκπαιδευτήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά νοσοκομεία, ακόμη και η ΕΥΔΑΠ.

Με απόφαση που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, τα ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) Α.Ε. (ATHEXCSD) και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών καλούνται να στείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, των τόκων εταιρικών ομολογιών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στην Ε.Ε. ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε., καθώς και τα ποσά τόκων τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα) κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων – συνδικαιούχων.

Για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν τους ελέγχους στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Στα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
2. Σε στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
3. Στα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
Στο μικροσκόπιο των εφοριακών οι λογαριασμοί των φορολογουμένων.
4. Στα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
5. Σε στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
6. Στο κόστος των νοσηλείων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
7. Στο κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.
8. Στο κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
9. Στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
10. Στο κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline