Τρίτη 23 Απριλίου 2024  13:25:29

Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία - Πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.

Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, προσθέτοντας ότι η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Σε ότι αφορά την χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται ενώ σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.
Πάντως, κατά τον ίδιο αυτό είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι' αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.
Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Πόλεμος στην Ουκρανία- Πιθανά κέρδη και ζημιές για Ελλάδα και Τουρκία

Εν μέρει κερδισμένη σε ότι αφορά το στρατιωτικό αποτύπωμα μπορεί να βγει η Ελλάδα από την ουκρανική κρίση εκτιμά ο Σωτήρης Σέρμπος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο Πούτιν προχώρησε σε αυτό το βήμα, όπως λέει, προκειμένου να διαπραγματευθεί εκ νέου αργότερα τα ζητήματα που επιθυμεί, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ρωσία απέτυχε να συζητήσει με τους Αμερικανούς μια αναθεωρημένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα λαμβάνει υπόψιν της, τις ανησυχίες της Μόσχας.

Οι σύμμαχοι θα προτιμούσαν να παραμείνει το Αιγαίο μια Δυτική θάλασσα

Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στο ethnos.gr τονίζει ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν από το 2014 ότι δεν μπορούν και χωρίς την Τουρκία και μόνο με χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία να κρατήσουν την ισορροπία δυνάμεων στην Μαύρη θάλασσα. «Άρα αυτό είναι κάτι που θα ληφθεί υπόψιν και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους συμμάχους για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία πάντα στα πλαίσια ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει έναν αυτονομημένο ρόλο ως αναδυόμενη μεσαία δύναμη.

Για την Ελλάδα κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ότι ακριβώς για αυτούς τους λόγους οι Δυτικοί θα ήθελαν να αποφευχθεί μια υπέρμετρη κατάσταση στο Αιγαίο ειδικά από μια χώρα που έχει φιλοδοξίες τοπικού τοποτηρητή, όπως η Τουρκία. Άρα εδώ η Δύση θα ήθελε να υπάρχει μια δεύτερη γραμμή άμυνας κάτω από τα Δαρδανέλια, δηλαδή να παραμείνει το Αιγαίο μια Δυτική θάλασσα. Μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών που θέτει αλλά και με τις συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά».

Ουκρανία

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Σέρμπος ότι Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες έβγαλαν αμέσως ανακοινώσεις θίγοντας το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας. «Δεν ήθελαν σε αυτή την φάση να μείνουν ανοχύρωτα τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερες δικλίδες ασφαλείας ενώ γίνεται πλέον αντιληπτό γιατί και οι Αμερικανοί έβαλαν στο χάρτη την Αλεξανδρούπολη μετά το 2014. Η Δύση προτιμά να έχει την Ελλάδα που είναι συνομιλητής της παρά την Τουρκία σε ότι αφορά το στρατιωτικό αποτύπωμα».

Συμφέρει την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την Δύση παρά με την Μόσχα ανεξάρτητα τι θα λέει δημοσίως

Σε ότι αφορά την Τουρκία παρά το πλέγμα σχέσεων που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δηλ ένα εκκρεμές που κινείται από οιωνοί συμμαχία ως οιωνοί αντιπαράθεση-κατά περίπτωση- έχει βρεθεί ένα συναλλακτικό μοντέλο μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. «Για αυτό και είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια υπέρμετρη εξάρτηση της Τουρκίας γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί το ρωσοτουρκικό εκκρεμές» σημειώνει ο κ. Σέρμπος.

Τουρκία και Ρωσία ιστορικά έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα, ανεξαρτήτως Δύσης, οπότε έχει και αυτόν τον λόγο η Τουρκία να στηρίξει την Δύση προσθέτει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Προφανώς στο κομμάτι των κυρώσεων η Τουρκία θα ήθελε να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση διότι σε θέματα ενεργειακά, τουρισμού και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αυτό το διάστημα στην Τουρκία το τελευταίο που θα ήθελε είναι να ανοίξει η Άγκυρα και αυτό το μέτωπο. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα την συμφέρει να ευθυγραμμιστεί- ανεξαρτήτως τι θα λέει δημοσίως- με την Δύση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline