Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  14:38:15

Τουρκία / Ερωτήματα από τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι θετικός σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου - Ζητούνται απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη 

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ.

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο ότι πρότεινε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο συνεκμετάλλευση από Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο, σε τομείς όπως η αλιεία, ο τουρισμός και άλλοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, αλλά και ότι πήρε από τον Έλληνα υπουργό θετική απάντηση.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια».

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Για την ώρα το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και αναφέρει με διαρροές ότι η μόνη συζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί αφορά το πεδίο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι πρέπει «η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διεκδικεί άλλα δικαιώματα από αυτά που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέτει κόκκινες γραμμές στο πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου».

Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διεκδικεί άλλα δικαιώματα από αυτά που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέτει κόκκινες γραμμές στο πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου. https://t.co/aNEDNpiOCZ
— George Katrougalos (@gkatr) March 17, 2022

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline