Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:13:03

Το νέο καθεστώς της οριστικής απαλλαγής των δασωμένων αγρών από τις Δασικές υπηρεσίες

Είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Πεειβάλλοντος, που χειρίστηκε και έλυσε αποφασιστικά μαζί με τον υπουργό Κ. Σκρέκα ένα πολύχρονο και βασανιστικό κοινωνικό πρόβλημα. Προκαλώντας μεγάλη ικανοποίηση και στη Βουλή και πανελλήνια, ιδιαίτερα παραλιακές περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκομαι εδώ για να υποστηρίξω και να σας αναπτύξω το περιεχόμενο του άρθρου 80 του παρόντος σχεδίου νόμου, που είναι στην ουσία μια μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία οι Έλληνες περίμεναν εδώ και σχεδόν 45 χρόνια. Πρόκειται για τη νομοθέτηση που κάνουμε για τους αγρούς που άλλαξαν μορφή όπως ονομαζόταν στο άρθρο 67 του ν.9998/1979 ή αλλιώς στους δασωθέντες αγρούς, τα περίφημα Α/Δ.

Τι ήταν οι δασωθέντες αγροί και τι είναι; Είναι χωράφια που στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζονται αυτό που πραγματικά ήταν και είναι, δηλαδή αγροτικές καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπέλια αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και στις μετέπειτα αεροφωτογραφίες του 2007, δηλαδή, 2009 ή του 2015 και του 2016 ανάλογα με την περιοχή, εμφανίζονται ότι έχουν λογγιάσει. Οι ιδιοκτήτες αυτών των χωραφιών δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα στις δασωμένες αυτές εκτάσεις και είχαν και πρόβλημα εμμέσως και ιδιοκτησιακό, διότι το δημόσιο προέβαλε δικαιώματα κυριότητας εναντίον τους, παρά το γεγονός ότι δεν κατείχε τεκμήρια κυριότητας το ίδιο το δημόσιο.

Τι κάνουμε λοιπόν τώρα εμείς; Εμείς επαναφέρουμε στην αρχική τους χρήση αυτές τις εκτάσεις. Και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τη δασική νομοθεσία που είναι αυστηρή, τα αποδίδουμε και σε ελεύθερη χρήση εάν πρόκειται για δασωμένους αγρούς εντός δασικών εκτάσεων. Δηλαδή μπορεί κάποιος ανάλογα με την περιοχή και βεβαίως τις προβλέψεις της κείμενης δασικής νομοθεσίας, κυρίως δηλαδή τη δασική βίβλο του ν. 998/1979 και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, να προβεί στις λεγόμενες επιτρεπτές επεμβάσεις, δηλαδή να φτιάξει και κατοικία, να φτιάξει και τουριστικά καταλύματα, να φτιάξει ο Δήμος δρόμο, να κάνει αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Εάν αυτό το δασωμένο χωράφι βρίσκεται εντός δάσους έως 30 στρέμματα η έκταση αυτή, μπορεί ο ιδιοκτήτης του να κάνει ακριβώς τα ίδια που σας είπα πλην κατοικίας.

Οι αεροφωτογραφίες είναι ο μόνος μας οδηγός για αυτό; Όχι. Αναφέρατε αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Καββαδά, την περίπτωση όπου οι αεροφωτογραφίες έχουν προβλήματα και αναφερθήκατε στη δική σας περιοχή στη Λευκάδα. Το γνωρίζουμε αυτό. Υπάρχει λύση, έχουμε τη λύση. Η λύση βρίσκεται στο ΦΕΚ 2373 που εδώ είναι ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε προκειμένου να καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες. Και τι λέει εδώ; Ότι εκτάσεις στις οποίες σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών παλαιότερης λήψης διαπιστώνονται πάσης φύσεως ανθρωπογενείς επεμβάσεις και δραστηριότητες πέραν της δασοπονικής εκμετάλλευσης, αποδίδονται ως άλλης μορφής κάλυψης, τα λεγόμενα Α/Α. Δηλαδή δεν εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία.

Ακόμα παραπέρα, κύριε Καββαδά, σε αυτή την κατηγορία, ότι δηλαδή δεν εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία, ανήκουν οι εκτάσεις εκείνες όπου υπάρχουν σαφή ίχνη ανθρωπογενούς δραστηριότητας όπως αρόσεις, δενδροκαλλιέργειες, ξερολιθιές, αλώνια, οικίες και άλλα. Είναι αυτά που παρουσίαζα ανά την Ελλάδα όταν αναρτήσαμε τους δασικούς χάρτες για να εξηγήσω στον κόσμο πόσο σημαντικοί είναι οι δασικοί χάρτες, ότι θέλουμε τους δασικούς χάρτες για να ξέρουμε πού βρίσκεται το δάσος για να το προστατεύσουμε και πού δεν βρίσκεται, ώστε να αποδώσουμε σε ελεύθερη χρήση, πάντοτε βεβαίως με τους όρους της κείμενης δασικής νομοθεσίας και τη νομολογία του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ τις εκτάσεις αυτές στους ανθρώπους.
Τι κάνουμε τώρα λοιπόν; Εμείς με αυτήν τη μεταρρύθμιση -γιατί πρόκειται περί μιας μεγάλης μεταρρύθμισης- δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν εάν το θέλουν στην πρωτογενή παραγωγή με σύγχρονες καλλιέργειες, με νέες μεθόδους καλλιεργητικές και με καλλιέργειες υψηλής εξαγωγικής αξίας και υπεραξίας για τον κάθε τόπο.

Παράλληλα όμως με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να επιστρέψουμε στον αρχικό τους χαρακτήρα και τη χρήση σε αυτές τις εκτάσεις, δίνουμε και μια βοήθεια στην προστασία του περιβάλλοντος, διότι άνθρωποι που κυκλοφορούν μέσα στα χωράφια τους τα προστατεύουν και από πυρκαγιές και προστατεύουν και τις γύρω περιοχές και τα δάση.

Αυτές τις ημέρες, να σήμερα μόλις, επέστρεψα από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα όπου βρισκόμασταν με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη κάνοντας μια σύζευξη των δασικών υπηρεσιών με την Πυροσβεστική το Πυροσβεστικό Σώμα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Οι πυροσβέστες, λοιπόν, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μας είπαν ότι μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών, κύριε Πρόεδρε, είναι το ότι έπαψαν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο να έχουν τα ζώα τους, να καλλιεργούν τα χωράφια τους, ξελογγιάζουν τους δασικούς δρόμους. Και αυτό αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν για να σας δείξω και την εικόνα -θα τα καταθέσω στα Πρακτικά- ελάτε να δούμε πόσα είναι αυτά τα δασωμένα χωράφια, κύριε Μπουκώρο, που αμέσως μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών με είχατε καλέσει και είχα έρθει στη Μαγνησία. Είχαμε συζητήσει επί μακρόν και με τον κόσμο εκεί και βεβαίως να που δίνουμε τη λύση. Λοιπόν έχουμε 6.889.985 στρέμματα δασωθέντων αγρών στην Ελλάδα. Αυτό ισοδυναμεί με συνολική έκταση 5,54% της χώρας και στην ουσία ξαναζωντανεύουμε αυτή τη γη.

Η επόμενή μας μεταρρύθμιση, αγαπητέ κύριε Μπουκώρο, όπως πολύ σωστά μας έχετε προτείνει και βεβαίως έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό, είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις, τα αντίστροφα, τα Δ/Α. Εντός του Μαΐου θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση και για αυτό. Και εδώ μιλάμε για 2.284.996 στρέμματα. Πολύ σημαντικό και αυτό.
Τώρα τι κάνουμε με τους δασωμένους αγρούς; Επιλύουμε το μεγάλο και φλέγον ζήτημα της κυριότητας αυτής της γης από το δημόσιο κυρίως. Το δημόσιο πλέον δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας εφόσον αυτά δεν θεμελιώνονται βάσει τίτλων. Τι κάνουμε δηλαδή; Αλλάζουμε τη σχέση του πολίτη με το ελληνικό κράτος.

Το κάναμε ήδη νωρίτερα πριν από μερικούς μήνες με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου. Ως γνωστόν, το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου δεν ίσχυε για τη Δωδεκάνησο πλην Ρόδου και Κω, όπου υπήρχε το κτηματολόγιο το Ιταλικό...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Αντεστράφη, κύριε Υπουργέ, το βάρος απόδειξης υπέρ των πολιτών και σώζονται ιδιοκτησίες. Αυτό είναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ακριβώς. Κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν ήταν μια θεμελιακή αλλαγή με μεγάλη δουλειά, όπως το λέτε σωστά; Διότι αλλάζουμε τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους με πολίτη. Δεν βάζουμε το κράτος αναιτίως εχθρό του πολίτη. Θεμελιώσαμε λοιπόν και αυτή τη νέα σχέση ισορροπίας, ειλικρίνειας και αλήθειας, μεταξύ του πολίτη και του ελληνικού δημοσίου όχι μόνο για τη Δωδεκάνησο αλλά και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Είχα έρθει στη Λέσβο, με είχατε καλέσει κύριε Πρόεδρε, και έβλεπα την αγωνία των ανθρώπων που έλεγαν «μα είναι δυνατόν να είμαι 20 και 25 χρόνια, να φτάνω μέχρι τον Άρειο Πάγο να δικαιώνομαι, αλλά τι να το κάνω;».

Έχουμε, επίσης, τα νησιά του Ιονίου, όπου εκεί δεν εφαρμοζόταν αυτή η νέα σχέση -και ήρθαμε εμείς και τη νομοθετήσαμε- όπως επίσης και στη Μάνη, στην ανατολική και δυτική Μάνη. Δηλαδή, η μισή Ελλάδα βρισκόταν υπό την ομηρία ενός δημοσίου, το οποίο δεν είχε τίτλους, διεκδικούσε, πήγαινε στα δικαστήρια ο πολίτης, δικαιωνόταν ο πολίτης, αλλά φευ, με τι κόστος; Είκοσι και παραπάνω χρόνια στα δικαστήρια και πόσα έξοδα.
Έτσι, λοιπόν, είμαστε σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων. Αυτό κάνουμε με τους δασωμένους αγρούς.

Μια άλλη μεταρρύθμιση πολύ σημαντική ήταν οι ασπάλαθοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όταν αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, οι Κυκλάδες κυρίως ήταν όλες δασικές. Γιατί; Εξαιτίας της παρουσίας του ασπαλάθου. Στείλαμε ερώτημα γραπτό στο Εθνικό Συμβούλιο Δασών, το οποίο ομοφώνως μας είπε ότι «όχι, δεν μπορεί ο ασπάλαθος από μόνος του να οδηγεί μια περιοχή εντός δασικής νομοθεσίας». Και δείτε τα στοιχεία για την Κρήτη. Αναφέρομαι στην Κρήτη, δείτε τις διορθώσεις. Για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο σε έκταση 85.430 στρεμμάτων το 6% εξ αυτών άλλαξε -μόλις αφαιρέθηκε ο ασπάλαθος από τη δασική εξίσωση- και πήγε από δασικό σε χορτολίβαδο.

Και, καταλήγοντας, θα σας μιλήσω για την μεγάλη ακόμα μεταρρύθμιση που φέρνουμε εις πέρας τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -πάντα υπό την καθοδήγηση του Υπουργού, του Κώστα Σκρέκα και με τις οδηγίες και τις εντολές που μας έχει δώσει ο Πρωθυπουργός- κι έχει να κάνει με την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, πλέον, με κάθετο τρόπο, σε εμάς στο Υπουργείο.

Η ιστορία των δασικών υπηρεσιών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινά από πάρα πολύ παλιά. Ξεκινάει από το 1833 όταν υπάγονταν τότε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 1836 με βασιλικό διάταγμα ιδρύθηκε η δασική υπηρεσία και η ιστορία είναι ότι έως το 1997 ανήκαν στο Υπουργείο Γεωργίας, τότε, ύστερα, με τον νόμο του Καποδίστρια πήγαν στις περιφέρειες και το 2010 στις αποκεντρωμένες. Δηλαδή, οι δασικές υπηρεσίες πήγαιναν βόλτα από τον ένα θεσμό στον άλλο θεσμό και αποδυναμώνονταν. Έχουμε εξαιρετικά, σπουδαία, στελέχη στις δασικές υπηρεσίες και τώρα πια εμείς μπορούμε να τα ενισχύσουμε και με μέσα αλλά και με προσλήψεις στις υποβαθμισμένες, από άποψη στελεχιακού προσωπικού όσον αφορά τον αριθμό, υπηρεσίες.

Πού βρισκόμαστε τώρα; Θα σας δώσω ένα στοιχείο. Για ποιο λόγο, άραγε, φέραμε τις δασικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος;
...Εντατικά εδώ και ένα χρόνο -εντατικότατα- και είναι μία μεγάλη, σημαντική, μέρα για εμάς να την παρουσιάζουμε στον κόσμο -και οι δασωμένοι αγροί και η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline