Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:05:44

Οι Ρώσοι χτυπούν στα σύνορα Μολδαβίας με Ουκρανία

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μολδαβία, μετά την επίθεση σε δύο κεραίες επικοινωνίας και την κλιμάκωση των επεισοδίων μεταξύ «διαφορετικών δυνάμεων», όπως δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μάια Σαντού.

Ο συναγερμός ενισχύθηκε μετά και τον βομβαρδισμό γέφυρας στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείστερο, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείστερο, αποκόπτοντας τη σύνδεση με την περιφέρεια της Οδησσού τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς.

Εικόνες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τον βομβαρδισμό της γέφυρας στη Zatoka.Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η ρωσική διοίκηση να ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, με πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς του Κρεμλίνου, ειδικότερα για τη Μολδαβία και τη στρατηγική θέση που κατέχει για την Οδησσό και συνολικότερη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το παρακάτω βίντεο φέρεται να έχει καταγράψει τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης στη γέφυρα:

Μυστικές υπηρεσίες Ουκρανίας: Η Ρωσία ετοιμάζει πυραυλικό χτύπημα στην Υπερδνειστερία

Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για πυραυλικό χτύπημα στην Υπερδνειστερία με σκοπό να κατηγορήσει την Ουκρανία.

Οι κάτοικοι φέρεται να έλαβαν γραπτό μήνυμα το οποίο λέει «να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή».
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν επιθυμούν να κάνουν κακό στους αμάχους, ωστόσο όσοι παραμείνουν θα θεωρηθούν ως ομάδες δολιοφθοράς» αναφέρει το μήνυμα, ενώ δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Οι αξιωματικοί πληροφοριών της Ουκρανίας δηλώνουν ότι δεν εμπλέκονται σε όλη αυτή την ιστορία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να εμπλέξει στον πόλεμο την περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Το Κρεμλίνο «παρακολουθεί στενά» τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δηλώνει πως παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το RIA.

Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία είναι «περίπλοκη και τεταμένη»

Νωρίτερα, στη Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Η πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η ίδια υπογράμμισε ότι θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κλιμάκωση και δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή.
Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Υπερδνειστερία «περίπλοκη και τεταμένη», εκτιμώντας ότι φιλοπόλεμες ομάδες εντός της αποσχισθείσας περιοχής έχουν την ευθύνη των επιθέσεων.
Η ίδια κατάστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει σύντομα στο Κρεμλίνο.

Η Μολδαβία είναι «το πρόβλημα του επόμενου μήνα»

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά τις εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, ωστόσο ειδικός αναλυτής, μιλώντας στο SkyNews, τόνισε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλές εξελίξεις σχετικά με αυτό σε αυτή τη φάση.
Ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, τόνισε ότι οι επόμενες προθέσεις της Ρωσίας είναι «διφορούμενες», αλλά η κύρια εστίαση προς το παρόν είναι στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς. Η πόλη της Οδησσού είναι «ασφαλής για λίγο» και τα σύνορα με τη Μολδαβία είναι «το πρόβλημα του επόμενου μήνα», πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline