Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:14:30

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον βιασμό ως πολεμική τακτική», καταγγέλλει η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον βιασμό ως «τακτική» του πολέμου και αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «τον κυριότερο εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, που επισκέφθηκε την κατεστραμμένη πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, είπε ότι η Ουκρανία συλλέγει πληροφορίες για βιασμούς, βασανιστήρια και άλλα πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως είπε, οι καταγγελίες περιλαμβάνουν τον βιασμό γυναικών, ανδρών, παιδιών και μιας ηλικιωμένης. Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν ο βιασμός είναι μια σκόπιμη στρατηγική πολέμου των Ρώσων, απάντησε: «Είμαι σίγουρη ότι ήταν μια στρατηγική».

«Γίνεται, φυσικά, για να τρομοκρατηθεί η κοινωνία (...) για να κάνουν τα πάντα για (να αναγκάσουν την Ουκρανία) να συνθηκολογήσει», πρόσθεσε.

Η γενική εισαγγελέας δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τους βιασμούς, λέγοντας ότι ορισμένα από τα θύματα παρέμειναν στη χώρα και φοβούνται να μιλήσουν καθώς ανησυχούν μήπως επιστρέψουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Βενεντίκτοβα τόνισε ότι ο Πούτιν φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο Πούτιν είναι ο κυριότερος εγκληματίας πολέμου του 21ου αιώνα», συνέχισε, θυμίζοντας τις ρωσικές επεμβάσεις στη Γεωργία, την Τσετσενία, τη Συρία και την Ουκρανία το 2014. «Όλοι ξέρουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και το άτομο αυτό είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον Μάρτιο χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» ένα σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline