Κυριακή 14 Αυγούστου 2022  02:01:44

Οι επερχόμενες απελάσεις Ελλήνων διπλωματών και τα ρωσικά αιτήματα

Αργησαν, καθυστέρησαν αλλά δεν .έχουν αναβληθεί. Σίγουρα, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα προβεί σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών ως απάντηση στην απέλαση 12 Ρώσων από την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο και ενδεχομένως λίγο νωρίτερα, η ρωσική πλευρά αιτήθηκε την αντικατάσταση ορισμένων στελεχών (περί τους 10) από τις αρχές της στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περί τους δύο με δυόμιση μήνες, έως ότου οι ελληνικές αρχές (και οι αρμόδιες υπηρεσίες) εξετάσουν τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και επικυρώσουν ή όχι τις αντικαταστάσεις. Το ξέσπασμα του ρωσο – ουκρανικού πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου συνέπεσε με το χρονικό ορόσημο των δυόμισι μηνών. Όπως ήταν λογικό, η διαδικασία πάγωσε. Ταυτόχρονα, όμως, όπως ανέφεραν άνθρωποι με γνώση των δεδομένων, κάποια από τα προτεινόμενα πρόσωπα είχαν απορριφθεί από άλλες χώρες, καθώς η ενασχόλησή τους δεν συνάδει με την διπλωματία.

Μετά την απέλαση των 12 Ρώσων από την Ελλάδα, στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε η ιδέα να γίνουν αποδεκτά ορισμένα από τα ρωσικά αιτήματα -των περιπτώσεων που δεν είναι προβληματικές. Η λογική του συγκεκριμένου σκεπτικού, σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι ότι αφενός δεν επιδεινώνονται περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις Αθήνας – Μόσχας και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στη δεύτερη να αντιδράσει πιο «ήρεμα» στις ελληνικές απελάσεις και όχι ισόποσα, κάτι που θα σήμαινε μεγάλη αποψίλωση των ελληνικών αρχών στην Ρωσία.
Ο κ. Δένδιας φέρεται ότι αντιμετώπισε με ρεαλισμό τη συγκεκριμένη πρόταση. Παρόλα αυτά, κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να διαφώνησε, καταβαραθρώνοντας την όποια σκέψη εν τη γενέσει της.

Ρωσικό πετρέλαιο
Αυτές τις μέρες συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. «Η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εφαρμόζουμε πλήρως με ό,τι κόστος αυτό μπορεί να έχει και για εμάς» δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Εάν τελικά αποφασιστεί να επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να θιγούν τα ελληνικά συμφέροντα όπως και πλοία ελληνικών συμφερόντων που το μεταφέρουν. «Έτσι τη διαμετακόμιση του ''μαύρου χρυσού'' θα αναλάβουν Κινέζοι, Τούρκοι και χώρες της Ασίας που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία» υπογράμμιζαν άριστα ενημερωμένες πηγές. Για τον λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές σημείωναν την ανάγκη να αποστεί ή να διαφοροποιηθεί η Ελλάδα από τέτοιου τύπου κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καθώς αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline