Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:46:44

Στόλτενμπεργκ: Υπερβολική αντίδραση της Κίνας για την επίσκεψη Πελόζι

Η Κίνα δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά στην επίσκεψη της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ογενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολίασε τις ενέργειες της Κίνας, λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, ως «υπέρ του δέοντος».
«Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν είναι λόγος για την Κίνα να αντιδρά υπερβολικά ή να απειλεί την Ταϊβάν ή να χρησιμοποιεί απειλητική ρητορική», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο «Reuters».

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα πολλαπλούς πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν στις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο Στενό της Ταϊβάν, μια μέρα μετά την επίσκεψη της Πελόζι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ταϊβάν τακτικά όλα αυτά τα χρόνια, και συνεπώς αυτό δεν αποτελεί λόγο για την Κίνα να υπερβάλλει στην αντίδρασή της», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Και η Ε.Ε. παίρνει θέση – «Η Κίνα δεν έχει καμία δικαιολογία»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.
«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline