Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:33:17

Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη απέναντι στον θρασύ-απειλητικό Ερντογάν

Αιχμηρή απάντηση έδωσε με αναφορά σε δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που καλούσε σε αλλαγή κυβέρνησης, τονίζοντας: «Για το ζήτημα της Τουρκίας επαναλαμβάνω την δήλωση του Ερντογάν που θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό. Αλλά αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

«Είναι προβληματική η διαρκής επιθετικότητα που εκπέμπεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Κατανοώ πως ενόψει των εκλογών τα κόμματα υπερθεματίζουν σε εθνικισμό. Τα τουρκικά κόμματα όμως δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε στην επιθετικότητα τον κ. Ερντογάν. Από την άλλη θα επιμένουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις.

Ενώ η Τουρκία προκαλεί την ένταση επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα αυτή που προκαλεί. (...) Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε με μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας, θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά θα συνεχίσουμε να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαι εγώ αυτός που είπα "Ερντογάν γιοκ". (...) Άλλωστε αυτά έχουν ειπωθεί στο παρελθόν και έχουμε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και εκτιμώ πως θα ξανασυναντηθούμε».

«Δεν λέω όχι σε συνάντηση με τον Ερντογάν αλλά...»

Απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Φασουλάκη εκ μέρους της τηλεόρασης του OPEN, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν θα συζητηθούν τα ελληνοτουρκικά, αλλά και συνολικά οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Θα συζητηθεί επίσης και μια κοινή γραμμή άμυνας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Επανέλαβε σε αυτό το πλαίσιο πως είναι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως «δεν μπορώ να τον πιάσω από τον λαιμό και να τον αναγκάσω να συναντηθεί μαζί μου. Αλλά δεν είπα πότε όχι».

Τόνισε πως η Ελλάδα είναι θετική στη συμμετοχή της Τουρκίας στην πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. «Συνιστά έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας. Γιατί η Τουρκία προσκαλείται από την ευρωπαϊκή κοινότητα στην οποία συμμετέχει η Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αν έρθει θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά και να εξηγήσουμε γιατί θεωρούμε ότι η στάση τους είναι προκλητική και γιατί θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει κέρδος απ' αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι απειλές της Τουρκίας συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις επεσήμανε: «απάντηση είναι όχι. Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (...) Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline